TV Fox a Oxfam dávají SodaStreamu lekce

pátek, 31. ledna 2014, 08:15 Aktuality, Reklama MediaGuru

Tolik oslavované partnerství mezi izraelskou společností prodávající přístroj pro výrobu domácí limonády SodaStream a holywoodskou herečkou Scarlett Johanssonovou se dostává hned od začátku do nesnází.

Když v půlce ledna  představila společnost SodaStream svou vůbec první ambasadorku značky, Scarlett Johanssonovou, oznámila zároveň, že prvním reklamní spot uvidí diváci v rámci přenosu 47. finále amerického fotbalu, známého jako Super Bowl, v neděli 2. února 2014.

Do finále zbývá jen pár dnů, a již je jasné, že televizní stanice FOX proklamovaný spot neodvysílá. Což však více jak milionu uživatelů internetu, kteří dosud stihli spot zhlédnout na YouTube, zas tolik nevadí. Koneckonců, Johanssonová přímo ve spotu vyjadřuje přání, aby se dále šířil virálně.

To CEO společnosti, Daniel  Birnbaum, je značně rozhořčen a vysílá do médií ostré komentáře o tom, že se coby Američan cítí hodně zklamán,neboť podobné praktiky by čekal spíše v Číně. Příčinou zákazu jsou poslední slova spotu „Sorry Pepsi and Coke“, jež se vztahují k hereččinu výroku, že domácí limonády od SodaStream jsou zdravější a vůči životnímu prostředí šetrnější.  Je veřejně známo, že SodaStream brojí proti masové produkci PET lahví obou amerických gigantů. „Čeho se bojí? Vždyť nejsme jediná značka v Americe, která zmiňuje své konkurenty,“ naráží šéf SodaStreamu na obavy televizní stanice z možné ztráty reklamních příjmů od obou inzerentů.

Scarlett Johansson se navíc kvůli smlouvě s izraelskou společností musela vzdát poslání ambasadorky mezinárodní humanitární organizace Oxfam. Důvodem kritiky je skutečnost, SodaStream má svou továrnu i v židovské osadě na okupovaném západním břehu Jordánu. „I když Oxfam respektuje nezávislost svých velvyslanců, propagace společnosti SodaStream, které se paní Johanssonová účastní, je neslučitelná s její rolí velvyslankyně organizace Oxfam,” stojí v oficiálním  prohlášení. Oxfam vždy ostře vystupoval proti obchodování s nelegálními židovskými osadami na západním břehu Jordánu a podporoval práva Palestinců, kteří zde žijí. Birnbaum v reakci na to pro tiskovou agenturu Associated Press uvedl, že bojkot herečky společnosti spíše pomohl zvýšit povědomí o značce a že, ač zaměstnává na 500 Palestinců, nerad by tuto kauzu politizoval. V minulosti se Oxfam podobně rozešel s herečkou Kristin Davis, známou ze seriálu Sex ve městě, a to kvůli smlouvě s izraelskou kosmetickou značkou Ahava (ta vyrábí rovněž na území západního břehu Jordánu). Jméno herečky se však později na seznam velvyslanců vrátilo.

Autorka: Martina Plechatová