Tvůrce Big Brother spustil novou show Utopia

středa, 08. ledna 2014, 07:58 Aktuality, TV MediaGuru

Tvůrce světoznámé televizní soutěže Big Brother spustil v nizozemské televizi novou reality show nazvanou Utopia. Nizozemský televizní producent John de Mol v ní umístil 15 soutěžících na izolované místo v přírodě, kde mají vytvořit fungující společenství. Při pondělní premiéře přitáhl pořad k obrazovkám v šestnáctimilionové zemi 1,5 milionu diváků, což je na úrovni očekávání tvůrců, uvedla agentura AFP.

Osm mužů a sedm žen se za dohledu 98 kamer denně potýká s úkoly typickými pro malou zemědělskou komunitu. K dispozici mají prosté obydlí, dvě krávy, hejno slepic, vodu a elektřinu. Je mezi nimi například zdravotní sestra, stavbař, pracovník ochranky či tulák.

Diváci sledují jejich počínání, které na obrazovkách zpočátku poběží pět dní v týdnu, a na konci každého měsíce na základě jejich hlasování jeden ze soutěžících usedlost opustí a nahradí jej nový. De Mol tak podle AFP v podstatě zopakoval model před lety osvědčený u show Big Brother.

Mediální magnát, jehož jmění odhadl magazín Forbes na 2,2 miliardy eur (přes 60 miliard korun), vydělal peníze zejména na této show spuštěné před 14 lety, ačkoli proslul například také autorstvím další reality show Fear Factor (Faktor strachu).

Poté, co v roce 2000 prodal svůj podíl ve společnosti Endemol vlastnící práva na Big Brother firmě Telefónica, založil další mediální firmu Talpa. Ta nyní s finskou společností Sanoma spoluvlastní síť televizních stanic SBS, která show Utopia vysílá.

De Mol má s Finy dlouhodobé spory o řízení tří televizí pod hlavičkou SBS. Zatímco finská společnost chce kvůli úsporám škrtat pracovní místa, nizozemský producent podle nizozemských médií věří, že případný úspěch Utopie může televizi ekonomicky pomoci i bez úsporných opatření. První díl show dosáhl na nizozemském televizním trhu 25procentního podílu televizních diváků, což je podle expertů na hlavní vysílací čas od 19:30 velmi slušné číslo.

-čtk-