Novináře pobouřil plán změnit deník na "sociální síť"

pondělí, 10. února 2014, 08:45 Aktuality, Tisk MediaGuru

Novináři třetího největšího francouzského deníku reagovali s podrážděním na překvapivý plán vlastníků změnit s problémy se potýkající list na něco na způsob „sociální sítě". Informovala o tom dnes agentura AFP.

Majitelé také chtějí přeměnit budovu za mnoho milionů eur v centru Paříže, kterou má nyní deník pronajatou na redakční prostory, v celodenní kulturní centrum s kavárnou, televizním studiem a podnikatelskými prostorami pomáhajícími v rozjezdu novým podnikatelům.

Pobouření novináři listu vyjádřili nesouhlas s tímto plánem na titulní stránce víkendového vydání, kde velký titulek hlásil: „Jsme noviny. Ne restaurace, ne sociální síť, ne kulturní prostor, ne televizní studio, ne bar a ne podnikatelská líheň".

Zaměstnanci listu v neděli odhlasovali, že nezopakují 24hodinovou stávku, kterou drželi ve čtvrtek poté, co se dozvěděli, co mají jejich majitelé v plánu. Namísto toho se rozhodli bojovat proti "nelegálnímu" projektu na stránkách deníku.

Deník Libération založil v roce 1973 francouzský filozof Jean-Paul Sartre jako levicový titul. Od té doby byl deník stálicí na novinových stáncích, zvláště pak v Paříži klonící se k levici, a pozornost poutal svým důrazem na fotografie a často bojovné postoje. Už dlouho ale zaostává za prestižnějšími deníky Le Monde a Le Figaro, a s nákladem jen 100.000 výtisků je pro své podílníky ztrátovým podnikem.

Tisk ve Francii - stejně jako v mnoha dalších západních zemích - se v posledních letech potýká s ubývajícím počtem čtenářů i reklam, které jim ukrajuje internetové zpravodajství. V roce 2013 Libération zaznamenal ztrátu více než milion eur, když se jeho prodej propadl o 15 procent, což byl největší úbytek mezi francouzskými novinami. 
Tři hlavní vlastníci listu, podnikatel Edouard de Rothschild ze slavné bankéřské rodiny, podnikatel v oboru nemovitostí Bruno Ledoux a italská skupina Ersel, uvádějí, že jejich inovativní plán by měl nepříznivý vývoj zvrátit.

„Náš projekt je jediným životaschopným řešením pro Libération," řekl Ledoux agentuře AFP. Podle jeho slov deník zůstane "v srdci celého systému" v rámci restrukturalizace, ale "už nebude samotným systémem".

Novináři listu to ale vidí jinak. "(Tento plán) nenabízí žádnou vážnou perspektivu pro budoucnost novin, které vlastníte. Pokud ho prosadíte, Libération se stane jen značkou," napsali v nedělním úvodníku. "Noviny jsou naše zbraň," dodal jeden z novinářů, který si nepřál být jmenován. "Mohli bychom se také pustit do investigativního prověřování našeho podílníka Bruna Ledouxe," pohrozil.

-čtk-