Radiožurnál bude na dlouhých vlnách pokračovat

čtvrtek, 27. února 2014, 14:35 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas bude i nadále vysílat stanici Radiožurnál na dlouhých vlnách. S Českými Radiokomunikacemi se dohodl na prodloužení provozu z vysílače Topolná o tři roky do konce února 2017. Zástupci obou společností o tom dnes informovali novináře. Podle původních informací mělo dlouhovlnné vysílání skončit letos 28. února.

K plánovanému ukončení poslední stanice na dlouhých vlnách vedla rostoucí obliba velmi krátkého vysílání a vysoké provozní náklady, kvůli nimž rozhlas dosavadní smlouvu vypověděl. Nynější dohoda má přinést efektivnější provoz, a to mimo jiné díky snížení výkonu vysílače při omezenějším pokrytí. „Toto řešení nám rovněž pomůže vykrýt oblasti zejména Zlínska, kde v současné době nejsme schopni efektivně zajistit dobrý příjem na VKV, takže je to alternativa pro příjem Radiožurnálu," řekl náměstek pro správu a provoz ČRo Michal Koliandr. Úspora nákladů, které loni na dlouhou vlnu činily 17,5 milionu korun, se podle něj podaří snížit o 80 procent.

Dohoda počítá s částečným snížením výkonu vysílače, který v některých oblastech povede k nižšímu pokrytí, a to zejména v části západních Čech. Velmi dobře pokrytá má nadále být Morava a východ Čech. Rozhlas se rovněž dohodl na dalším rozvoji vysílače v Topolné, který by časem mělo nahradit zařízení s vyšší účinností. Výměna se má uskutečnit ve dvou etapách.

„Byla by to škoda, kdybychom přišli o toto spektrum," řekl ředitel pro regulaci ČRa Marcel Procházka s tím, že dlouhé vlny se používají například při komunikaci na ponorkách nebo v dolech. „Kdybychom přišli o toto spektrum, přišla by o něj zřejmě i Česká republika a začal by je využívat někdo jiný," dodal. Tuzemské šíření je nyní součástí takzvaného koordinovaného mezinárodního vysílání, kdy je zajištěno, že nebude na dané frekvenci rušeno.

Vysílání na dlouhé vlně má v Česku dlouholetou tradici. Signál z vysílače Topolná mohli posluchači poprvé naladit na konci roku 1951. Vysílač je nedaleko Uherského Hradiště, jeho signál bylo v některých obdobích možné zachytit v podstatě v celé Evropě. V současné době vysílá na frekvenci 270 kHz a spadá tak do pásma 148,5-283,5 kHz, v němž je v Evropě šířeno jen 15 kanálů. Signál Radiožurnálu bude dál kromě českého území možné zachytit i v blízkém zahraničí.

-čtk-