Značka Jim Beam odchází od Rémy Cointreau

pondělí, 17. února 2014, 13:04 Aktuality, Marketing MediaGuru

Společnost Rémy Cointreau Czech Republic, distributor dovozových lihovin na českém trhu s portfoliem prémiových značek, ukončí v dubnu distribuci značky Jim Beam. Jejím novým distributorem se stane společnost Global Spirits, která přebírá i ostatní menší značky stejného amerického vlastníka Beam Inc.

Bourbon Jim Beam, jenž je jednou z nejsilnějších značek v kategorii amerických whiskey, byl součástí portfolia společnosti Rémy Cointreau od roku 2001. V uplynulém roce 2013 vyrostly její prodeje meziročně o 8 %, v maloobchodech dokonce o 13 %.

„S vlastníkem značky Jim Beam se nám bohužel v jednáních, která probíhala od srpna 2013, nepodařilo nalézt společný pohled na strategii budoucího rozvoje značky na českém trhu. Jeho očekávání stran dramatického růstu prodejů s velmi konzervativní investicí se nám jevila v kontextu českého trhu s dovozovými lihovinami prostě nereálná,“ vysvětluje důvody odchodu generální ředitel společnosti Rémy Cointreau Czech Republic Jiří Štětina a dodává: „Pokud bych měl použít fotbalovou terminologii, je to stejné, jako když jeden z hráčů, kteří v týmu působí dlouhou dobu, podává standardní výkony, ale do svého dalšího zlepšování již nehodlá nic investovat. Jednoho dne pak dostanete nůž na krk, že pokud z něj neuděláte zítra kapitána, sebere se a odejde. Za takové situace mu rádi pomůžete s přestupem, protože jeho odchod je tím nejlepším řešením pro celý tým. Současně je to jedinečná příležitost přivést do portfolia nový talent, který bude mít velký potenciál dalšího růstu a do týmu perfektně zapadne.“

Odchod Jima Beama chce společnost Rémy Cointreau kompenzovat novou značkovou akvizicí v kategorii amerických whiskey. Doplnit by tak měla loňskou akvizici značek ze skupiny William Grant & Sons, tedy značky whisky Tullamore D.E.W., Grants, Glenfiddich a The Balvenie, gin Hendrick’s a spiced rum Sailor Jerry.

Jak jsme informovali v loňském roce, ve whiskey kategorii se chce Rémy Cointreau profilovat jako whiskey expert, který bude edukovat jak gastro podniky, tak koncové zákazníky.

-kch-