ČT: změnou předpisu v prodeji nemovitostí se ušetří

středa, 05. března 2014, 20:05 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize chce do budoucna prodávat nepotřebné nemovitosti vlastními silami, a tím ušetřit za služby zprostředkovatelů. Na středečním zasedání Rady České televize to řekl finanční ředitel ČT Milan Cimirot. Reagoval tak na informace médií, podle kterých má nedávná změna předpisu z roku 2010 otevřít vedení ČT cestu k prodeji pozemků na Kavčích horách. Podle Cimirota ale vedení o prodeji parku na Kavčích horách neuvažuje.

„Mám dojem, že jde o součást kampaně, která se pojí s tím, že v této době probíhá dovolba Rady České televize,“ řekl k tomu generální ředitel televize Petr Dvořák.

Původní předpis přímo určoval, že prodej majetku musí být uskutečněn prostřednictvím dobrovolné dražby. To se podle ČT ukazuje jako nevhodný způsob. Je prý drahý a zároveň při něm hrozí, že bude nemovitost v případě nekalé dohody dražitelů prodána za nejnižší podání, ačkoliv by ji při jiných způsobech bylo možné prodat výhodněji, brání změnu vedení televize.

Na místo dražby navrhlo vedení televize nepotřebný majetek prodávat obálkovou metodou, kdy zájemci doručí nabídky s konkrétní cenou a obálky se pak veřejně otevřou. Podle Cimirota může televize velkou část potřebných úkonů provést vlastními silami, například tvorbu kupní smlouvy nebo inzerce.

Změnu metodiky při prodejích nemovitostí spustily přípravy na prodej dvou nemovitostí v Brně, uvedl finanční ředitel ČT. Má jít o nemovitosti ve Staňkově a Rybnické ulici, o které už projevili zájem kupci. Jsou prý ochotni nabídnout více, než kolik činí obvyklá cena dle znaleckého posudku. Právě z tohoto důvodu se vedení televize rozhodlo revidovat způsob, jakým dosud ČT nepotřebný majetek prodávala.

Definitivní slovo k prodeji majetku bude mít i nadále rada ČT. Ta dnes ke změně předpisu stanovisko nezaujala.

-čtk-