Kandidátem pro volbu do Rady ČT je i Končelík

čtvrtek, 20. března 2014, 06:30 Aktuality, TV MediaGuru

Poslanecký volební výbor dnes doplnil osmnáctičlennou kandidátku pro sněmovní volbu do Rady České televize. Místo uvolněné po odstoupení Daniela Váni, který se jako poradce hnutí ANO ocitl ve střetu zájmů, zaujal děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub KončelíK. Rozhodl o tom sněmovní volební výbor.

Poslanci vybírali z 27 kandidátů, kteří neuspěli při výběru před dvěma týdny. Již v úterý odmítli na uvolněné místo automaticky doplnit současného člena rady Radka Mezuláníka, který se při předchozím výběru ocitl "pod čarou". Mezuláník tak v radě po uplynutí nynějšího mandátu končí.

Nové členy Rady České televize a Českého rozhlasu budou poslanci volit na schůzi Sněmovny příští středu. Osmnáctičlennou kandidátku pro sněmovní volbu šesti nových členů Rady ČT a devítičlennou kandidátku pro výběr tří členů Rady ČRo výbor sestavil před dvěma týdny. Do televizní rady by podle nich mohli nově zamířit například divadelník Petr Oslzlý, novinářka Petra Procházková, exposlankyně Ivana Levá, psycholog Ivan Douda, dále Jan Bednář, Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Václav Dvořák, Richard Hindls, Zdeňka Hůlová, Vladimír Kuba, Dušan Kukal, Milena Macková, Hana Moučková, Roman Prorok, Karel Zýka a Michael Hauser.

Do rozhlasové rady jsou nominováni mimo jiné hudebník Mikoláš Chadima, farář Miloš Rejchrt, spisovatelka Lenka Procházková, dále Hana Dohnálková, Václav Chalupa, Jiří Vejvoda, Oldřich Šesták, Pavel Hekela a Jan Krůta.

Členové výboru sestavovali listiny v případě televizní rady ze 45 nominantů a v případě rozhlasové rady z 19 nominantů. Při minulé volbě neprošli například současní předseda Rady ČT Milan Uhde a předseda Rady ČRo Tomáš Ratiborský a neuspěla ani současná místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová.

-čtk-