Vládní agentura chystá kampaň proti rasismu

čtvrtek, 27. března 2014, 11:14 Aktuality, Reklama MediaGuru

Vládní agentura pro sociální začleňování chystá kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Odstartovat ji chce na podzim. Zaměřit se v ní chce hlavně na mladé od 15 do 25 let. Řekl to koordinátor kampaně Jaroslav Valůch. Kampaň je součástí dvouletého projektu, který financují tzv. norské fondy a stát.

„V poslední době získávají na váze dezinformace a mýty. Budeme se snažit vytvořit protiváhu, která bude rychle reagovat. Silný komunikační kanál, který témata představí," uvedl Valůch. Podrobnosti o náplni kampaně nechtěl přiblížit, aby prý organizátoři nezkazili "moment překvapení".

Agentura plánuje využít hlavně sociální sítě, víc prostoru chce získat i v médiích. Zaplnit by ho měly oběti se svými výpověďmi. Kampaň by podle plánu měla odstartovat v září. Agentura na její provedení vypíše výběrové řízení, které vyhlásí nejspíš v květnu.

Kampaň je součástí projektu, který začíná nyní a skončí v dubnu 2016. Celý program má stát 37 milionů korun. Čtyři pětiny sumy poskytnou norské fondy, pětinu uhradí stát.

Kromě kampaně projekt zahrnuje vzdělávací aktivity. Pořadatelé se chtějí zaměřit hlavně na Moravskoslezský a Ústecký kraj. Pracovat chtějí mimo jiné s učiteli i s jejich žáky. „Školy jsou místem, kde konflikty často vznikají. Pak prorůstají až do místní komunity. Chceme zlepšit schopnost škol působit preventivně," uvedl koordinátor.

Kromě učitelů by se do projektu měly zapojit úřady a radnice. Počítá se i s účastí policistů. Podle Valůcha je cílem podpořit policii, aby lépe rozpoznávala nebezpečí případných konfliktů. Ke zklidnění situace či k vyřešení může pak přispívat i včasným sdělováním informací veřejnosti, míní koordinátor.

Agentura by chtěla díky projektu víc zviditelnit dobré příklady soužití s menšinami. Podle Valůcha se totiž v médiích objevují většinou jen případy, kdy se něco nedaří. „Chceme tento trend zvrátit," dodal.

Projekt by měl obsahovat také výzkumy o zadluženosti či o stěhování sociálně vyloučených i o jejich případném odchodu do ciziny. Také na ně tyto studie se vyhlásí výběrová řízení.

-čtk-