Albatros: Obrat knižního trhu loni dosáhl 7 mld. Kč

pondělí, 28. dubna 2014, 12:10 Aktuality, Tisk MediaGuru

Celkový obrat českého knižního trhu v roce 2013 odhaduje společnost Albatros Media přibližně na 6,8 mld. Kč v koncových cenách včetně DPH. Se započtením dovozu zahraniční literatury by se jednalo cca o 7,4 mld. Kč. Asi 55 % z této částky tvoří fiction literatura (beletrie) a 45 % non-fiction.

Český knižní trh se od roku 2009 vyvíjí převážně nepříznivě, což může podle Albatros Media souviset i s postupným navyšováním DPH na knihy, ke kterému došlo poprvé v roce 2008. S výjimkou krátkých stagnací pravděpodobně převážně klesal, po posledním růstu v roce 2008 (+1 %) šlo podle odhadů o následující meziroční změny: 2009 -10 %, 2010 -5 %, 2011 0 %, 2012 -4 %.

Uplynulý rok měla zachraňovat úspěšná předvánoční sezóna a také trilogie Fifty Shades – Padesát odstínů šedi (nakladatelství XYZ ze skupiny Albatros Media), která přispěla k celkovému ročnímu obratu trhu nejméně 2,5 %. Trh jako celek za celý rok 2013 nakonec příliš neklesl a je ho možno zhodnotit spíše jako stagnující, odhaduje Albatros Media.

Strmě se rozvíjí nabídka i prodej e-knih. Tato oblast je ale číselně zmapována ještě méně než trh tištěných publikací, a tak i údaj SČKN, že v r. 2013 bylo prodáno okolo 500 tisíc kopií e-knih (nepočítaje v to „prodávané“ zdarma), lze považovat jen za přibližný odhad. To by znamenalo 150% meziroční růst a ve finančním vyjádření přibližně 0,8 % objemu celého českého knižního trhu.

Tradiční trh tištěných publikací v České republice není e-knihami nijak významně kanibalizován, v rámci jeho struktury však dochází ke změně struktury a koncentraci, uvádí Albatros Media. Ubývá tradičních menších kamenných knihkupectví, své sítě naopak rozšiřují velké knihkupecké řetězce, které zakládají prodejny v nově otevíraných obchodních centrech, některé z nich však pronikají i do menších než okresních měst. Největší jsou skupina Neoluxor, Kanzelsberger, Dobrovský, Kosmas a Levné knihy.

Společnost Albatros Media v r. 2013 zaznamenala růst tržeb přibližně o 31 % a zaujímá více než 10% nakladatelského trhu v České republice.

-mav-