Blahoslav Fořt obchodním ředitelem týdeníku Dotyk

pondělí, 14. dubna 2014, 06:56 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Trh časopisů vydávaných na elektronických tabletech letos kromě nových titulů zřejmě zaznamená i větší zájem inzerentů. V rozhovoru pro ČTK to řekla šéfredaktorka týdeníku Dotyk Eva Hanáková. Podle ní mediální agentury začínají digitální inzerci věnovat čím dál větší pozornost. Potvrzuje to i krok vydavatelství Tablet Media, které se po roce fungování rozhodlo obsadit pozici obchodního ředitele, do níž nastupuje Blahoslav Fořt. Ten v polovině března odešel ze skupiny Mafra, před příchome do Mafry byl inzertním ředitelem ve vydavatelství Economia.

„Tabletových projektů se začíná objevovat čím dál víc. Jsou vydavatelství, která zkoušejí rozjezd něčeho podobného, nikoli pouze týdeníky, ale i deníky nebo měsíčníky," popsala Hanáková aktuální situaci na zahraničním, ale i tuzemském trhu. „Jsou to často projekty na zelené louce, kdy se trhne nějaká skupinka novinářů, kteří si vytvoří firmu a vydávají svoje vlastní periodikum na netu, tabletu nebo smartphonu," poznamenala. Další kategorii pak podle ní tvoří velká vydavatelství, jež například umožní skupince zaměstnanců zcela mimo dosavadní redakci pracovat na novém digitálním produktu.

O čtenářském zájmu  o Dotyk podle ní svědčí aktuální čísla čtenosti. „Celkově stažených čteček máme přes 50.000. Týdenní čtenost se blíží ke 12.000," zveřejnila nejnovější statistiky, přičemž ještě na začátku roku to podle vydavatelství bylo kolem 10.000. Současně narostla i měsíční čtenost, která se zvedla na 47.000 přečtení proti v lednu zveřejněným 30.000.

Paralelní zpravodajský web, kde by se tyto aktuality mohly objevovat, odmítá kvůli nákladnosti takového projektu, silné konkurenci v tomto prostoru, ale i samotnému zaměření týdeníku, který má být jakýmsi filtrem veřejně dostupných informací.

Konkurencí Dotyku by se brzy měl stát placený tabletový týdeník společnosti Echo Media bývalého šéfredaktora Lidových novin Dalibora Balšínka a začínají se objevovat informace také o dalších projektech.

Bezplatným týdeníkem na zahraničním trhu je například americký Huffington. Vedle něho existují i zdarma vydávané měsíčníky a v Evropě se testují i deníky, u nichž se ale pozdější přechod na zpoplatnění dá předpokládat. Podobně se možná v budoucnu zachová i Dotyk, jenž ale v současnosti žádnou metodu placení za obsah nepřipravuje. „Já osobně nejsem příznivcem toho, je-li něco kvalitní, aby to bylo dlouhodobě zcela zdarma," míní šéfredaktorka s tím, že v Česku je ale jiná situace než například v západní Evropě.

-čtk-