HN: Allegro chystá do Bruselu stížnost na Google

úterý, 15. dubna 2014, 09:03 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Skupina Allegro, která přes mateřský koncern Naspers stojí za tuzemským aukčním portálem Aukro, srovnávačem cen Heureka a internetovým obchodem Mall.cz, připravuje podání k Evropské komisi kvůli praktikám amerického internetového vyhledávače Google. Ke stížnosti se chystají připojit i další české internetové firmy. Česká pobočka Googlu to nechtěla komentovat. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Podání by mělo být součástí antimonopolního vyšetřování, které Evropská komise proti Googlu vede již delší dobu. Podle komise Google zneužívá svou dominanci ve vyhledávání a v jeho výsledcích upřednostňuje vlastní služby, čímž má znevýhodňovat konkurenci. 
Google postupně spouští v Česku svůj srovnávač cen, který bude konkurovat právě srovnávači Heureka. Minulý týden začal Google zatím vybraným uživatelům zobrazovat odkazy na svou službu nad standardními výsledky vyhledávání, píše deník. Podle šéfa vztahů s veřejností skupiny Allegro Chrise Sherwooda je přitom 90 procent veškerých přístupů na cenové srovnávače právě z vyhledávačů.

K podání k Evropské komisi se podle HN chystají připojit také další české internetové firmy prostřednictvím Sdružení pro internetovou reklamu a Asociace pro elektronickou komerci, která sdružuje české webové obchody. Česká internetová jednička Seznam.cz se zatím nerozhodla, zda se ke stížnosti přidá. Je ale s Evropskou komisí kvůli antimonopolnímu vyšetřování Googlu v kontaktu, řekl deníku výkonný ředitel Seznam.cz Michal Feix.

-čtk-