Projekt Rekola na sdílení kol spoléhá na WOM

čtvrtek, 17. dubna 2014, 12:19 Aktuality, Marketing MediaGuru

Ve středu 16. dubna odstartoval projekt Rekola, který se zabývá sdílením městských kol, tzv. bikesharingem. Akce zahájila v Praze, 23. dubna začne v Brně a 1. května v Olomouci.

Projekt Rekola vychází z toho, že při pohybu po městě může být nejrychlejší jízda hromadnou dopravou, ale poslední část cesty do práce nebo do školy jde člověk pěšky či použije právě kolo. Rekola tak nabízí kola k zapůjčení. Zájemce si kolo může najít pomocí mobilní aplikace, která díky geolokaci určí jeho polohu a zašle cyklistovi kód k odemčení, či jej lze odemknout prostřednictvím jednorázové SMS. Roční členství stojí 1 000 korun, měsíční 200 korun. Vybrané prostředky putují hlavně na servis kol, podporu mobilní aplikace a marketing.

V marketingové podpoře spoléhá Rekola podle Víta Ježka, jednoho ze zakladatelů projektu, zejména na budování komunity a word of mouth. Za tím účelem pořádají akce barvení a servisování kol, kde se zájemci mohou naučit, jak se o kolo správně postarat. Komunikace probíhá především online, zejména na sociálních médiích, webových stránkách Rekola.cz, dostupná je již zmíněná mobilní aplikace. V plánu má Rekola také gamifikaci na způsob Grand Theft Auto. Povědomí o projektu by měly podpořit také bannery umístěné na jednotlivých kolech.

Zakladatelé projektu Rekola sídlí v Praze, v ostatních městech funguje projekt na bázi franšízy. „S ostatními městy bychom chtěli spolupracovat na bázi tzv. lean startupu, v Praze budeme analyzovat všechna data a vylepšovat naše know-how, které předáme dál,“ říká Vít Ježek a dodává, že v příštím roce by se chtěli s projektem dostat i do dalších měst České republiky.

-kch-