ČT v nové videodatabázi zmapuje dějiny 20. století

úterý, 20. května 2014, 09:42 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize vstupuje do projektu, který má moderní formou zmapovat dějiny dvacátého století. Společně s neziskovou organizací Post Bellum, která doposud budovala rozsáhlý zvukový archiv vzpomínek pamětníků, pomůže vytvořit novou video databázi.

Společný projekt Post Bellum a České televize si klade za cíl vyzpovídat stovky osobností, které prošly okamžiky vztahujícími se k totalitní minulosti dvacátého století. Vzniknou tak digitalizované nesestříhané video záznamy rozhovorů, které budou společně s dalšími texty a fotografiemi uloženy ve veřejně přístupném archivu Paměti národa. „K dispozici tak budou nejen České televizi, ale i nezávislým tvůrcům a mezinárodním projektům, které z nich budou moci vycházet,“ řekl ředitel vývoje České televize Jan Maxa. Knihovnu už nyní využívají především dokumentaristé, badatelé, pedagogové i novináři.

„Díky spojení s projektem Post Bellum máme možnost přispět k rozšíření pramenů, ze kterých budou moci badatelé i veřejnost v budoucnu čerpat,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. ČT v současnosti také připravuje dokumentární cyklus Raport, který se opírá o vzpomínky rodin a přátel vojáků odvedených v první světové válce.

-mav-