Koalice: Sloučení ČT a ČRo není na programu

čtvrtek, 22. května 2014, 08:05 Aktuality MediaGuru

Vládní koalice nejedná o případném sloučení veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu, nemá to ani v koaliční dohodě a nyní má navíc naléhavější úkoly. Po dnešním koaličním jednání o služebním zákonu, rozpočtu a dalších záležitostech to novinářům řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. O návrhu na sloučení obou institucí debatovali poslanci v úterý při jednání sněmovního volebního výboru. 

"My jsme se na ničem takovém v koaliční smlouvě skutečně nedohodli, ta věc není prodiskutována mezi koaličními stranami, dokonce není prodiskutována, řekl bych, ani uvnitř jednotlivých koaličních stran," prohlásil Sobotka. "Pro koalici teď platí, že to není naléhavé téma, máme mnohem důležitější priority, zákon o státní službě, zákon o státním rozpočtu, daňové změny, na kterých se musíme rychle dohodnout. Čili, není to něco, co by mělo zaměstnávat koaliční diskuse," dodal. 

Faltýnek ujistil, že o návrhu na sloučení televize a rozhlasu se nediskutovalo ani v poslaneckém klubu ANO, ani na koaliční úrovni. "Já jenom potvrzuji slova pana premiéra, že v tuto chvilku máme spoustu důležitějších věcí," dodal. Také Bartošek řekl, že si koaliční strany navzájem ujasnily své postoje a že tato věc není v koaliční smlouvě. "To znamená: není to předmětem jakýchkoli dalších jednání," uvedl. 

Poslanci z volebního výboru, který má na starosti média, v úterý uvedli, že budou jednat o někdejším návrhu na sloučení České televize s Českým rozhlasem. "Měli bychom otevřít problémy typu sloučení rozhlasu a televize," řekl předseda výboru Martin Komárek (ANO). Člen výboru a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD), který již dříve s tímto návrhem přišel, poukázal na to, že na Slovensku se stejná změna již uskutečnila. 

-čtk-

-čtk-