Novým předsedou Rady ČRo se stal Michal Stehlík

středa, 14. května 2014, 17:05 Aktuality, Rádio MediaGuru

Novým předsedou Rady Českého rozhlasu se stal ve středu 14. května jediný kandidát – Michal Stehlík. V tajné volbě o tom rozhodli členové rady na svém zasedání. Stehlík po vypršení mandátu předchozího vedení řídil radu jako úřadující předseda, členem rady je od roku 2011.

Potřebný počet hlasů získal Stehlík ve druhém kole volby. Rada poté zvolila také dva nové místopředsedy, jimiž se stali Petr Šafařík a Jiří Vejvoda, jenž je i novým mluvčím rady.

„Pro Český rozhlas bude nyní zásadním tématem legislativa, mimo jiné otázka rozšíření stanice Plus a změna poplatkové politiky,“ řekl po zvolení Stehlík. Rada je podle něj ale především kontrolním orgánem. „My jsme nyní před vypsáním výběrového řízení na velké analýzy, které by byly jakýmsi zrcadlem informací, které jako rada získáváme zevnitř,“ poznamenal Stehlík, který v minulosti působil jako děkan Filozofické fakulty UK či náměstek generálního ředitele Národního muzea.

Zmíněné průzkumy by podle Stehlíka měly být k dispozici například v situacích kolem voleb, kdy se často diskutuje o plnění veřejnoprávní role rozhlasu. „My bychom měli ve výběrovém řízení získat jakýsi zásobník pěti analytických týmů, které v případě potřeby budou zpracovávat kritický pohled na tvorbu či vyváženost zpravodajství," upřesnil.

Dalšími členy rady jsou Tomáš Kňourek, Milan Badal, Ervín Kukuczka, Ivan Tesař, Hana Dohnálková a Ivan Vodochodský, kterého zvolila Sněmovna na dnešní schůzi. V konečném hlasování poslanců dnes porazil Miroslava Bobka a Miloše Rejchrta. Rada je tak nyní kompletní.

Rada Českého rozhlasu podle zákona zajišťuje kontrolu média veřejností. Jejích devět členů volí a odvolává Poslanecká sněmovna tak, aby v ní byly zastoupeny významné regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy. Rada mimo jiné jmenuje a odvolává generálního ředitele Českého rozhlasu.

-čtk-