Hollandová připravuje polsko-českou detektivku

čtvrtek, 26. června 2014, 09:23 Aktuality MediaGuru

Na polsko-českém pomezí natočí napřesrok režisérka a někdejší absolventka pražské AMU Agnieszka Hollandová film Přes kosti mrtvých, jehož podkladem je román polské spisovatelky Olgy Tokarczukové. Kritici ho označují za morální thriller a srovnávají se Jménem růže Umberta Eca, neboť také kombinuje mysterium s filozofií. 

"Vybrala jsem si ho právě kvůli tomu - navíc mám tuto autorku ráda. Hned mě zaujal, že by z něj mohl být film pro kina. S Olgou jsme si ale řekly, že to bude těžké," řekla ČTK Hollandová, která se v Praze účastní mezinárodního veletrhu televizní tvorby NATPE Europe 2014. 

Podle ní dnešní televize umí vytvářet i snímky, které mají vizuálně, dramaturgicky, filmově i herecky stejnou kvalitu, jako film hraný. "Mladí diváci se stále více obracejí k televiznímu formátu. Ale já myslím, že tvorba pro kina, kde diváci sedí ve tmě a sdílejí zážitky společně, nezmizí. Neboť potřeba opustit izolaci domova, kde jsou mladí před obrazovkou sami, bude narůstat," uvedla. 

Polsko-český snímek Přes kosti mrtvých se bude odehrávat v pohraničí, kde se stýkají tři kultury - Sudety, Polsko a Česko. "Nejprve jsme si s autorkou románu myslely, že scénář bude snadnou záležitostí. Nakonec ale vzniklo 15 verzí, než jsme byly spokojeny. Hrdinkou je starší žena, považovaná svým okolím za podivínku, která nechce souhlasit s nespravedlivostí světa. Je schopna udělat vše proto, aby spravedlnost našla," dodala Hollandová. Příběh je však podle ní i detektivkou a zároveň ekologicko-feministicko-anarchistickou historkou. Tedy tématem docela jiným, než jakými se dosud zabývala. I proto ho považuje za výzvu, obsazení právě dává dohromady a s natáčením začne začátkem příštího roku. 

"Většina herců bude z Polska, ale jeden z hlavních hrdinů bude Čech. Producenti jsou stejní jako v případě minisérie Hořící keř, střihačem bude opět Pavel Hrdlička. Zbytek štábu ještě rozdělujeme. Protože však potřebujeme tři roční období, mělo by se začít v únoru a končit až na podzim. Premiéra v kinech by měla být až v roce 2016," podotkla režisérka, která na jaře v Los Angeles dokončovala pro společnost NBC televizní verzi hororu Rosemary má děťátko. Do titulní role seriálu obsadila černošskou herečku Zoe Saldanu, známou například ze sci-fi Avatar či ze snímku Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly.

Začátkem června Hollandová převzala na polském velvyslanectví v Praze vyznamenání za posilování mezinárodní prestiže své země v zahraničí a na ministerstvu zahraničí v Černínském paláci podobné ocenění za šíření dobrého jména Česka ve světě. Světově uznávaná filmařka tak potvrdila svou polsko-českou identitu. Naposledy na sebe upozornila minisérií Hořící keř. 

-čtk-