Nečas: Česká média nehájí veřejný zájem

pátek, 06. června 2014, 13:31 Aktuality, Tisk MediaGuru

Hlavním zájmem tuzemských médií je vydělávat, přínos české investigativní žurnalistiky je nulový, řekl na dvoudenní konferenci Regulace českých médií, pořádané IKSŽ FSV UK, bývalý premiér Petr Nečas. Vystoupil v diskusním bloku, který se věnoval médiím a ochraně soukromí.

Na příkladu mediální divize společnosti Agrofert (mediální skupina Mafra) Nečas uvedl, že představa, že tato média hájí veřejný zájem, je iluzorní.

Nečas zároveň zopakoval svůj skeptický postoj k úrovni české investigativní žurnalistiky. „Za 20 let mohu jmenovat jen jeden příklad skutečné investigativní novinářské práce. Jsou jimi zveřejněné informace týkající se financování bytu Stanislava Grosse,“ zmínil.

Za závažný problém označil také zveřejňování odposlechů, které se vydávají za veřejný zájem. „Odposlechy mají prioritní cíl dehonestovat ty, kterých se týkají. Je to mimořádný zásah do soukromí,“ uvedl bývalý premiér s tím, že narušují právo na spravedlivý proces.

Petr Nečas je také přesvědčen, že pro média by při referování o všech občanech včetně veřejně známých osobností měla platit tabu, a to v případech úmrtí, zdravotního stavu a intimního života.

-mav-