Němečtí vydavatelé žalují Google kvůli zprávám

pondělí, 23. června 2014, 05:45 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Dvanáct německých vydavatelství zažalovalo internetový vyhledávač Google kvůli zveřejňování úryvků zpráv z jejich zpravodajských portálů ve službě Google News. Vydavatelé požadují, aby jim Google zaplatil 11 procent z tržeb, kterých dosáhl v souvislosti s využitím částí zpráv. Internetová společnost podle německého týdeníku ComputerWoche odmítá, že by zveřejňování částí zpráv bylo protiprávní.

Vydavatelské domy jsou přesvědčeny, že Google zveřejňováním úryvků ze zpráv, které doprovázejí odkazy na jednotlivé zpravodajské servery, porušuje autorské právo. Požadují proto, aby internetová společnost za využívání těchto textových úryvků platila. Žalobou se bude nejprve zabývat německý patentový úřad, v případě odvolání některého z účastníků sporu zemský soud v Mnichově.

Google je přesvědčen, že zveřejňováním úryvků zpráv německý zákon o ochraně autorských práv neporušil. "Každé nakladatelství se vždy může samo rozhodnout, zda se obsah jeho titulů na službách Google bude zobrazovat nebo ne," sdělila internetová společnost týdeníku ComputerWoche.

Žalobu podalo 12 vydavatelství, která zastupují 156 rozhlasových a televizních stanic a více než 200 internetových zpravodajských serverů. Mezi žalobci je například vydavatelství Axel Springer, které v Německu vydává nejčtenější bulvární deník Bild nebo deník Die Welt, nebo nakladatelství Burda, které vydává zpravodajský týdeník Focus.

Některá velká vydavatelství ale zůstala stranou žaloby. Proti internetovému vyhledávači nevystoupili například vydavatelé týdeníku Der Spiegel a velkých deníků Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung a Handelsblatt.

-čtk-