Time se oddělil od TW, na burze začal poklesem

úterý, 10. června 2014, 07:50 Aktuality, Tisk MediaGuru

Akcie největšího amerického vydavatele časopisů Time Inc vstoupily v pondělí 9. června na newyorskou burzu a jejich kurz hned výrazně klesl. Podle agentury Reuters to ilustruje problémy, které mají vydavatelé tisku s přesunem čtenářů k digitálním alternativám. Time je zatím poslední firmou, kterou od sebe oddělila mediální skupina Time Warner (TW). 

Akcie Time klesly na počátku obchodování o čtyři procenta na 22,40 dolaru. V pátek měly primární hodnotu 23,48 USD. 

Vydavatel časopiseckých titulů Time, People, Sports Illustrated nebo Fortune stojí před nejistou budoucností, protože náklady časopisů klesají a čtenáři dávají přednost bezplatným zprávám a dalším materiálům na internetu. Time Inc se už navíc nebude moci opírat o subvence mateřské společnosti. Ta vlastní například placený televizní kanál HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice. 

Investoři tlačili na šéfa Time Warner Jeffa Bewkese celá léta, aby odprodal divizi Time Inc, jejíž výnosy dlouhodobě slábnou. Firma, která vydává více než 90 časopisů a provozuje 45 webových stránek, v posledních letech výrazně snižuje počty zaměstnanců. Time Inc má nyní kolem 7800 zaměstnanců a loni jejich počty omezila o 600. 

Výnosy Time Inc v posledních třech letech klesly o devět procent na loňských 3,35 miliardy dolarů (asi 68 miliard Kč) a provozní zisk firmy se propadl o 40 procent. Společnost si navíc vzala dluh 1,4 miliardy USD, aby financovala jednorázovou dividendu pro akcionáře Time Warner. 

Koncern již v minulých letech po katastrofální fúzi z roku 2000 oddělil internetovou společnost AOL a nyní prodává kabelovou divizi Time Warner Cable. Upadající tiskové divize oddělují i další mediální skupiny. Loni se News Corporation magnáta Ruperta Murdocha rozdělila na dvě samostatné společností a oddělení novinové divize od divize televizních stanic plánuje společnost Tribune, vydavatel listů Chicago Tribune nebo Los Angeles Times.

-čtk-