Bulvární web Extra.cz vydává etické desatero

pondělí, 21. července 2014, 17:38 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Bulvární internetový server Extra.cz vydává etické desatero. Chce tak veřejnost seznámit s hodnotami, kterými se redakce řídí při vytváření obsahu. Desatero například obsahuje prohlášení, že server vědomě nepublikuje lži či že viditelně označuje placenou inzerci.

Etické desatero Extra.cz

1. Nepíšeme lži. Pakliže přesto uvedeme nepravdivou informaci, tak vše co nejrychleji uvedeme na pravou míru a za chybu se omluvíme. 2. Chráníme děti a nezletilé. Pakliže v některých kauzách hrozí, že bychom naším počínáním mohli poškodit zúčastněné děti a nezletilé, postupujeme směrem k nim co nejohleduplněji a to tak, aby jim nebyla způsobená žádná újma. 3. Nepodporujeme zdraví závadné trendy. Extra.cz nikdy nebude pozitivně psát o módních ani jiných trendech, které podle lékařů nebo odborníků mohou poškodit zdraví. 4. Jsme korektní. Když někoho kritizujeme, tak je to vždy jen za jeho konkrétní chování, nikdy to není na základě jeho rasové, státní nebo jiné příslušnosti. Výjimku tvoří texty zjevně psané v nadsázce a ironii. 5. Inzerce je u nás vždy označená. 6. Když citujeme nebo přebíráme informace z jiného média, tak původní zdroj vždy uvedeme v textu, i kdyby zdrojované médium bylo sebekonkurenčnější. 7. Důsledně chráníme své zdroje, i kdyby nám z toho měly vzniknout nepříjemnosti. 8. Při tvorbě našich článků postupujeme vždy na základě obecných etických pravidel. 9. Vždy budeme hájit svobodu jednotlivce, svobodu vyjadřování a svobodu médií. 10. Na prvním místě je u nás vždy a za každou cenu čtenář, tomu sloužíme a zodpovídáme se!

„Není to tak, že bychom dříve nedodržovali etické zásady – považujeme to při naší práci za naprosto normální věc, ale útoky, které na adresu bulváru jednou za čas zazní, nás utvrdily v tom, že mnoho lidí bulvár stále vnímá jako snůšku lží a výmyslů, které nás napadnou cestou na oběd a my je pak publikujeme bez ověření faktů,“ říká šéfredaktor Extra.cz Pavel Novotný a dodává: „Je tady ve zvyku bulvár spíše hanit, a proto jsme vydáním etického desatera začali tažení za lepší jméno bulváru v Čechách.“

-kch-