Daruj krev s Českým rozhlasem letos rekordní

pátek, 25. července 2014, 04:51 Aktuality, Rádio MediaGuru

Projektu Daruj krev s Českým rozhlasem se v uplynulém měsíci zúčastnilo 625 dárců, z toho víc než polovina prvodárců. To je nejvíc v historii této akce.Česko se dlouhodobě potýká s nedostatkem krevních dárců.

Do projektu se zapojila většina transfúzních stanic v zemi. Hlavním cílem bylo získat nové prvodárce, kteří by rozšířili řady těch pravidelných. "V České republice máme dlouhodobě nedostatek dárců krve. Dárci mohou darovat krev opakovaně, ale v budoucnu by mohl nastat vážný problém. Stávající dárci již nebudou moci krev darovat, např. z důvodů věkového nebo zdravotního omezení. Proto potřebujeme získat nové prvodárce, z nichž by se postupně stali opakovaní dárci krve," poznamenala přednostka Transfuziologického úseku Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze Zdenka Gašová. 

Tvářemi kampaně byli zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš, sportovní redaktor Tomáš Kohout a moderátorka Tereza Stýblová. "Chtěla bych moc poděkovat všem, nejen prvodárcům, že našli čas a odvahu a přišli krev darovat. Věřím, že budou v svém počínání pokračovat," uvedla moderátorka. Během kampaně darovali krev například i herci Horáckého divadla v Jihlavě a hráči fotbalového týmu FC Vysočina.

Rozhlas chce i nadále v této aktivitě pokračovat. "Daruj krev s Českým rozhlasem je dlouhodobý projekt, s jeho opakováním určitě počítáme do budoucna. Líbí se mi nápad, kdy se vizuálním znakem kampaně stal vyhrnutý rukáv na pravé ruce," podotkl šéf ČRo Peter Duhan. 

Do projektu byla zapojena také Všeobecná zdravotní pojišťovna. "Věříme, že i naše podpora pomohla k historicky nejlepšímu výsledku. Ostatně více než 60 procent všech dárců, kteří po dobu konání akce přišli na transfuzní stanice, byli právě klienti VZP," doplnil ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

-čtk-