MF Dnes zahájí výstavu po obchodních centrech

úterý, 08. července 2014, 07:35 Aktuality, Tisk MediaGuru

Mladá fronta Dnes připravila putovní výstavu fotografií po obchodních center v České republice. Mapuje v ní události posledních 25 let. Jde tak o obrazovou kroniku posledních pětadvaceti let, jak ji prostřednictvím svých objektivů zachytili fotoreportéři deníku.

Snímky vybíral šéf fotografů mediální skupiny Mafra Michal Růžička. „Těžko můžu říct, která z těch mnoha tisíců fotek je nejlepší nebo kterou mám nejraději. O dalším životě našich snímků často rozhodují jiné věci než jejich kvalita nebo autorova obliba. Třeba můj snímek Václava Klause s Viktorem Koženým, jak sedí vedle sebe na tenise, byl použit mnohokrát, ale já k němu žádný vztah nemám,“ řekl Růžička.

V červenci se výstava objeví v zábavním centru Forum Nová Karolina v Ostravě, v srpnu se přestěhuje do nákupního a společenského centra Galerie Vaňkovka v Brně a v září do Obchodního centra Nový Smíchov.

„Výrazné fotografie, ať už zpravodajské, reportážní, či portrétní, jsou vlastně už čtvrtstoletí jakousi značkou či symbolem našeho deníku. Ostatně naši fotoreportéři často bodují v prestižní soutěži Czech Press Photo. Kromě vybraných padesáti snímků si návštěvníci výstavy také připomenou, jak se v průběhu posledních pětadvaceti let měnila podoba titulních stran MF Dnes, na nichž fotografie hrály a hrají zásadní roli,“ uvedl Jiří Kubík, ředitel redakce Mladé fronty Dnes.

S MF Dnes čtvrtstoletí spolupracují fotoreportéři Michal Růžička, David Neff či Dan Materna. Výstava přináší snímky i jejich dalších kolegů – těch, kteří se posléze dali na sólovou dráhu (Herbert Slavík), nebo těch, kteří se do MF Dnes připojili později (Michal Sváček, Jan Zátorský, Tomáš Krist). 

-mav-