Radiožurnál se víc zaměří na ekonomiku, vyčlení redakci

čtvrtek, 24. července 2014, 14:57 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas plánuje pokračovat v programových změnách některých stanic. Radiožurnál se má více věnovat ekonomice. ČRo Dvojka uvažuje o větším prostoru pro pořady mluveného slova. Změnou má projít i Radio Wave, které by se mělo více otevřít „teenagerské generaci“.

„Pokud jde o Radiožurnál, musíme výrazně posílit ekonomiku. My ji teď máme v rámci domácí redakce, v příštím roce vznikne samostatná ekonomická redakce,“ řekl šéf veřejnoprávního rozhlasu Peter Duhan, který v příštím týdnu vstoupí do druhé poloviny svého mandátu. Nový tým bude součástí Centra zpravodajství, kromě vedoucího by jej měli tvořit i dva až tři redaktoři. Podobný důraz chce rozhlas klást také na datovou žurnalistiku. Částečně si Radižournál plánuje „pohrát“ například i s předpovědí počasí.

Proměny velkých stanic nemají být nijak revoluční. Radiožurnál je podle Duhana typickou proudovou stanicí, jejíž součástí je i kvalitní hudba. U stanice Dvojka chce rozhlas vyjít vstříc přáním posluchačů po větším zařazení mluveného slova a rozhovorech se zajímavými osobnostmi. Reagovat chce také na větší oblibu stanice po 22. hodině. „I toto musíme reflektovat a podle toho budeme pracovat se schématem Dvojky, což je jedna z dalších priorit následujících tří let,“ podotkl Duhan. K mladšímu publiku se má přiklonit stanice Wave.

Vedle programových změn rozhlas dál uvažuje o zřízení nových postů zahraničních zpravodajů. „Naší ambicí je výhledově obsadit i země, kde z českých médií není nikdo a bude tam jen Český rozhlas,“ poznamenal. Od března takto rozhlas zřídil post v Jižní Americe. Zajímavá by prý mohla být také Indie či jižní Afrika. Vysvětlil také ukončení postu zpravodaje v Hongkongu, které bylo způsobeno administrativními komplikacemi při cestování do kontinentální Číny. „Snad v příštím roce bychom měli post obnovit, ale už ne v Hongkongu, ale v Pekingu,“ řekl Duhan.

Poslední rozsáhlé organizační změny rozhlas zažil brzy po Duhanově nástupu do funkce. Tehdy byl položen základ dnešnímu řízení rozděleného do tří sekcí – programu a vysílání, dále regionálního vysílání a sekce správy a provozu. Do letošního pololetí spolu s nimi fungovala také sekce strategického rozvoje, která ale podle Duhana již naplnila své poslání a s odchodem jejího posledního náměstka Jiřího Svobody byla na konci června zrušena. Pro následující období se Duhan chce víc zaměřit na spolupráci mezi jednotlivými sekcemi, na tzv. horizontální úrovni.

Peter Duhan je generálním ředitelem od 28. července 2011. Předtím rozhlas vedl jako prozatímní šéf po odstoupení předchozího šéfa Richarda Medka. V letech 2002 až 2006 rovněž působil jako redaktor a moderátor ČRo 6, od července 2006 byl tři roky ředitelem této dnes již zaniklé stanice.

-čtk-