ČT od pátku zařadí pořady k srpnu 1968

úterý, 12. srpna 2014, 10:39 Aktuality, TV MediaGuru

Více než dvacítka pořadů připomene na obrazovkách České televize období ze srpna 1968. Tematické vysílání k srpnovým událostem uvidí diváci od pátku 15. srpna do neděle 24. srpna na programech ČT1, ČT2 i ČT art.

„Vedle pěti Českými lvy oceněného filmu Pouta odvysíláme například snímek s dvěma nominacemi na Oscara, Nesnesitelnou lehkost bytí, jednadvacet let zakázanou hru Pasiáns nebo premiéru ruského dokumentu 5 minut svobody, který ukazuje osudy těch, kteří proti okupaci protestovali za hranicemi tehdejšího Československa, nebo film Jan mapující osud Jana Zajíce po okupaci z osmašedesátého,“ přibližuje ředitel programu ČT Milan Fridrich.

V premiéře nabídne Česká televize také český film Osmdesát dopisů debutujícího autora Václava Kadrnky, který se inspiroval minimalistickým filmařským rukopisem francouzského režiséra Roberta Bressona. A také dokument režiséra Víta Janečka mapující životní příběhy a názory držitelů Ceny Františka Kriegla.

Diváci dále zhlédnou například drama Anglické jahody, tragikomedii Zemský ráj to napohled či filmový retromuzikál Rebelové. Dobové dokumenty Začátek konce, který se věnuje protestům v roce 1969, a Skryté zločiny osmašedesátého přiblíží období sovětské okupace v té nejsyrovější formě.

-mav-