SZIF do konce září vypíše tendr na propagaci Klasa

pátek, 22. srpna 2014, 07:48 Aktuality, Reklama MediaGuru

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) pravděpodobně do konce letošního září vypíše výběrové řízení na propagaci značky kvalitních potravin Klasa pro období od roku 2015. Doba zakázky se z dosavadní jednoleté prodlouží minimálně na dva roky. V případě dvouleté varianty by šlo o kontrakt s cenou do 300 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Změnit by se do budoucna měla také způsob propagace označení.

Antimonopolní úřad koncem července definitivně zrušil výběr vítěze tendru na propagaci Klasy na letošní rok a SZIF tak bude muset vybrat vítěze znovu. Výběr vítězů lukrativní zakázky se v posledních letech komplikuje opakovaně. Na propagaci Klasy dává stát v posledních letech mezi 150 a 200 miliony korun ročně.

Změnit by se od příštího roku měla také strategie propagace označení, která čelí poslední dobou časté kritice. Změny připravuje zvláštní pracovní skupina ustanovená ministrem. "Součástí výstupu pracovní skupiny by měl být strategický plán podpory značky Klasa pro další období, který by měl zejména zohlednit dosaženou znalost značky ve stanovení nových komunikačních cílů a nového obsahu značky," uvedla Nováková.

Firmy, které v tendrech neuspějí, napadají v posledních letech z různých důvodů verdikt výběrové komise. Například v říjnu 2011 byl kvůli tomu tendr zrušen, následně vypsán znovu a trvalo ještě téměř rok, než byl znám vítěz. Část kampaně se proto vůbec neuskutečnila.

Pro letošní rok zakázku původně vyhrály společnosti McCann-Erickson Prague a International Advertising Agency. Jejich vítězná nabídka neobsahovala podle ÚOHS vše, co měla, a firmy měla proto být z výběrového řízení vyloučena. Hodnoticí komise však místo toho pouze nechala vítěze nabídku doplnit a 9. ledna vybrala McCann-Erickson jako vítěze.

SZIF nyní musí vybrat jinou nejvhodnější nabídku. Vzhledem k dovoleným členů výběrové komise podle Novákové však vybere nového vítěze pro zbytek roku nejdříve v září.

Národní značku kvality Klasa uděluje ministr zemědělství kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Výrobky jsou oceňovány na tři roky. Při zhoršení kvality či porušení stanovených podmínek jim může být logo odebráno dříve. Výdaje státu na reklamu dlouhodobě kritizuje například Bezpečnostní informační služba. Nejpodezřelejší jsou podle kontrarozvědky výdaje právě v oblasti zemědělství a dopravy. Podle současného vedení ministerstva se pochybení vztahují k předchozím vedením resortu, nová pravidla by prý měla chybám zabránit.

Podle čtvrtečního vydání deníku MF Dnes například v letech 2012 a 2013 skončila část peněz na propagaci Klasy v médiích a firmách okolo podnikatele Františka Savova. 

-čtk-