Euro: Největšími miliardáři jsou Kellner a Babiš

čtvrtek, 25. září 2014, 09:21 Aktuality, Tisk MediaGuru

Divize Euro E15 z vydavatelství Mladá fronta vydává samostatně prodejný tištěný speciál o miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších českých a slovenských byznysmenů vychází 29. září jako speciální vydání magazínu Euro.

Speciál Euro Topmiliardáři 2014 obsahuje profily nejbohatších Čechů a Slováků, informace o jejich vzestupech a pádech. Vydavatel uvádí, že žebříček vznikl po několikaměsíční analýze ekonomických dat, studiem otevřených zdrojů a rovněž na základě konzultací s předními investory, bankéři, poradci a samotnými podnikateli.

„Po rozsáhlé analýze můžeme konstatovat, že struktura českých a slovenských boháčů se pomalu mění. Nahoru se derou lidé kolem moderních technologických firem, kteří si vydělali miliardy vlastním umem. Naopak do pozadí se postupně dostávají byznysmeni, , kteří se přímo i nepřímo podíleli na přerozdělování majetku v divokých devadesátých letech,“ uvádí  Vladan Gallistl, manažer projektu.

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků kraluje dominantní akcionář skupiny PPF Petr Kellner. Jeho jmění odhadla redakce Eura na 130 až 160 miliard korun. Oproti předchozímu roku se však jeho majetek snížil o téměř osm procent kvůli potížím ruské ekonomiky. V Rusku má Kellnerova skupina řadu velkých investic včetně splátkového kolosu Home Credit and Finance Bank. Dvojkou je s jměním ve výši 115 až 130 miliard korun jediný majitel skupiny Agrofert a současný ministr financí Andrej Babiš, jehož majetek rovněž klesl kvůli horším výsledkům jeho chemických firem. Naopak si o 1,5 miliardy na 31 až 37 miliard korun polepšil oproti loňskému roku finančník Pavel Tykač, který mimo jiné ovládá těžební společnost Vršanská uhelná.

TOP miliardáři v Česku podle týdeníku Euro

Pořadí Jméno Hodnota majetku (mld. Kč) Změna hodnoty majetku (mld.Kč) Změna hodnoty majetku (%)
1. Petr Kellner 130 – 160 -12,5 -7,9
2. Andrej Babiš 115-130 -5,0 -3,9
3. Pavel Tykač 31-37 1,5 4,6
4. Karel Komárek 22-25 3,0 14,6

Celkový majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl výše 852 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení o necelé procento. Na rozdíl od světových boháčů se českým a slovenským miliardářům příliš nedařilo.

Při výpočtech majetku miliardářů vycházel časopis Euro z tržních cen ke konci července, pokud se jedná o společnosti obchodované na burzách. Pokud jde o firmy v privátních rukou, vycházelo se ze srovnání se společnostmi obchodovanými na kapitálových trzích, které působí ve stejném odvětví a svou velikostí a zemí působení se jim podobají.

-mav-