Komunální a senátní volby sází na osvědčené

pátek, 05. září 2014, 12:08 Marketing MediaGuru

V nadcházejících volbách staví strany kontaktní kampaně, sociální sítě, případně outdoor.

Komunální a senátní volby se konají již téměř za měsíc. Ve dnech 10. až 11. října budou čeští občané volit své místní zastupitele a senátory. Jen v Praze kandiduje 30 politických subjektů, kromě sněmovních stran přibyla mnohá nová uskupení a hnutí, a všechna se na sebe snaží upoutat předvolební kampaní.

Sázka na ozkoušený model

Většina stran a hnutí sází po celé republice na osvědčený formát z předchozích voleb: kontaktní kampaň, sociální sítě, případně outdoorovou či tiskovou reklamu. S důrazem na lokální charakter voleb se současné volby vyznačují výraznou decentralizací.

Sociální demokracie svou kontaktní kampaň odstartovala 1. září v Pelhřimově. Výjezdy do regionů a veřejné debaty doplňuje komunikace na sociálních sítích a také billboardy, plakáty a tiskové inzeráty. Vizuály staví na kontrastu černobílé fotografie se stranickou oranžovou, text odkazuje na zásadní programové úspěchy strany. „Grafika odráží také fakt, že klademe důraz na živou diskusi v kontaktní kampani, názory našich straníků i veřejnosti jsou pro nás vždy velmi důležité,“ popisuje mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Na aktuální volby alokuje strana maximálně 60 milionů korun, přičemž na senátní volby je připraveno 25 milionů, dalších 35 milionů jde na volební kampaň měst a obcí.

CSSD

Například na Zlínsku, nebo alespoň na FB profilu zlínské ČSSD, může vizuál dostat i tuto podobu.

CSSD_Zlin

Na stejné propojení kontaktní kampaně se sociálními sítěmi a placenou inzercí spoléhá rovněž hnutí ANO. V kampani je opět hojně zastoupen předseda hnutí Andrej Babiš, který na vizuálech „doprovází“ jednotlivé kandidáty. Rozpočet je nyní nižší než v případě sněmovních voleb, z centra putuje přibližně 24 milionů korun. „Asi 13 milionů má jít na centrální komunální kampaň, přibližně 11 milionů přispívá centrála na kampaň kandidátům na senátory,“ upřesňuje za hnutí ANO Jaromír Hasoň a dodává, že suma se mění podle jednotlivých krajů i senátorů, kteří si shánějí vlastní prostředky. Koordinace kampaní je laděna pouze interní komunikací a základním mediálním školením pro kandidáty.

ANO

KSČM ve vizuálech, které se objevují v tisku, na internetu i ve venkovním prostoru, staví na barevné portrétní fotografii a kombinaci zelené a červené barvy s tradičním symbolem třešní. Na kontaktní kampaň mají kandidáti připraveny květiny, moravské koláčky, červená jablka, pro děti plyšové hračky, výjimkou nebude ani doprovod harmonikáře či flašinetáře. Jednotlivé kampaně jsou koordinovány na základě doporučení Ústředního operativního volebního štábu. „Současně platí, že jednotlivé krajské a obvodní výbory řídí aktuální zaměření a realizaci volební kampaně prostřednictvím vlastních regionálních volebních štábů,“ doplňuje za komunisty Robert Kvacskai. Výdaje na volby dosahují výše 10 milionů.

PlakatA2

Také TOP09 spoléhá na své osvědčené volební prostředky: osobní kontakt s voliči, sociální sítě a spolupráci s podporovateli. „Jsme přesvědčeni, že podaná ruka a rozhovor s kandidátem dokáže víc než billboardy u dálnice,“ vysvětluje mluvčí strany Martina Týblová, proč „oblepená republika“ není zásadním segmentem kampaně strany. Po celé republice je kladen důraz především na lokálnost, v jednotlivých obvodech a obcích tak kampaň vychází z osobností jednotlivých kandidátů. „Víme o kandidátech, kteří budou svůj region objíždět na kole, další plánují běhy s voliči, další hudební ,šňůru‘,“ přibližuje Týblová. I přes obsahovou pestrost se strana snaží udržet jednotnou grafiku, pro své kandidáty proto zřídila tzv. samoobsluhu na plakáty a nabízí jim pomoc na analytické a konzultační rovině. Centrálně vyčlenila TOP09 na komunální volby 5,2 milionu korun, na volby do senátu navrhla výdaje ve výši 6,7 milionu korun. Další investice pocházejí z jednotlivých místních a regionálních organizací.

top09

Jakousi samoobsluhu pro své kandidáty vytvořila i ODS, která připravila na vytváření individuálních grafických materiálů aplikaci, tzv. LayAutomat. Stejně tak pro ně organizuje vzdělávací semináře.  Konkrétní podoba volební kampaně tak záleží na každém kandidátovi. Například kandidát do Senátu na Znojemsku Karel Podzimek v rámci své kampaně uběhl trasu ze Znojma do Prahy.

KDU-ČSL své jednotlivé volební aktivity také přizpůsobuje danému kraji, městu či obvodu, a to i za cenu rozvolnění grafiky. Při koordinaci voleb sází především na vzdělávání svých kandidátů. Za nejúčinnější považuje kontaktní kampaně. „KDU-ČSL neinvestuje do voleb tolik jako ostatní strany, takže poctivá kontaktní kampaň je zároveň dostupná,“ komentuje mluvčí lidovců Václav Pláteník. V rámci komunální kampaně zároveň probíhá projekt „Komunální politik KDU-ČSL = záruka kvality“, který je zaměřený jednak dovnitř strany, kde starostové a zastupitelé navzájem sdílí své zkušenosti, jednak ven, kdy bude představena brožura s nejlepšími projekty lidovců. Celkem investuje stranická centrála do voleb 8 milionů, 3,5 milionu půjde formou příspěvku statutárním městům na komunální volby, 4,5 milionů formou příspěvku kandidátovi na volby do Senátu.

KDUCSL

Ani hnutí Úsvit přímé demokracie své kampaně neorganizuje centrálně. Mediamix si každý kandidát určuje sám, nicméně vizuál je jednotný a snaha je i sjednocovat PR komunikaci. Do kampaně investuje 8 milionů korun.

Metro_MC_49x49_cm.indd

Strana zelených, jež v komunálních volbách kandiduje na 200 místech, jednotlivé kampaně centrálně nekoordinuje. Brněnský kandidát Martin Ander ve své kampani například z tramvaje slibuje, že zlevní „šalinkartu“, v Praze SZ kandiduje v trojkoalici spolu s KDU-ČSL a STAN, kde komunikují pod heslem „Máte právo“. Ve svém financování zelení spoléhají na fundraising a dobrovolníky, kteří se průběžně do kampaně zapojují. „Odhadem může jít v přepočtu o řády miliony korun dobrovolnické práce, které podporovatelé zeleným věnují,“ řekl pro MediaGuru.cz mluvčí strany Jan Žáček.

Strana zelených

Noví hráči aktuálních voleb

Z nových hráčů aktuálních voleb je v hlavním městě hodně vidět pražské hnutí Pro Prahu, které na sebe upozorňuje intenzivní outdoorovou a kontaktní kampaní.Po první fázi v OOH sází nyní na podobný styl vizuálů, jako hnutí ANO, tedy na lídra v bílé košili stojící vedle jednotlivých kandidátů. Pražanům nabízí ranní kávu, občerstvení při sportovních aktivitách či vox populi, kde mohou říci svůj názor na hlavní město. Na sobotu 6. září připravuje divadelní školu ve spolupráci s divadlem Broadway. Celou kampaň vizuálně spojuje logo ve tvaru srdce, symbolizující trasy pražského metra, o které se hnutí nyní veřejně pře s Petrem Dimunem a jeho PR agenturou SPIN PR.

ProPrahu

Další z nových politických subjektů je pražské hnutí 65 Demokratů Jana Kasla, které ve své kampani využívá především sociální média, inzerci v informačních zpravodajích městských částí a outdoorové reklamy.

65 Demokratů Jana Kasla_vizual

Strany se při tvorbě kampaně většinou spoléhají na interní síly, což je příklad KSČM, KDU-ČSL, hnutí Úsvit či ANO. Naopak externí agentury využívá ČSSD, TOP 09, pro kterou grafiku tvoří agentura Cream Prague, či hnutí Jana Kasla, jenž si najímá PR agenturu Taktiq Communication a grafika Viléma Kabzana.

-kch-