Lagardere: RRTV brání rozvoji privátní konkurence

pátek, 05. září 2014, 07:30 Aktuality, Rádio MediaGuru

Mediální skupina Lagardere, vlastník BBC Radiocom (Praha), se ohradila proti postupu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v kauze rádia BBC. „Je jisté, že se budeme bránit žalobou proti rozhodnutí RRTV. To, že zpravodajské a informační rádio nemůže vysílat hudbu je absurdní,“ uvedla mluvčí společnosti Radka Pilzová, podle které je absurdní i předpoklad, že vysílatel může vysílat pouze to, co je v licenci povoleno, vyjmenováno a upraveno.

Lagardere se celkově domnívá, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání postupuje společně s Českým rozhlasem a záměrně zdržuje rozvoj privátní konkurence veřejnoprávním zpravodajským rádiím – Radiožurnálu i nové ČRo Plus.

Zdržování se podle Lagardere mělo dít tím, že rada v rozporu se zákonem přibrala ČRo jako účastníka řízení o povolení převodu podílu ve společnosti BBC Radiocom (Praha) na Lagardere. Tím mu měla umožnit, aby mohl podat žalobu na rozhodnutí rady a posléze pak kasační stížnost. „Nyní, když pominul tento zdržovací důvod, RRTV nejdříve otevřela rok staré další řízení ohledně zařazování bloků ČRo a posléze ohledně užití hudby ve vysílání. Rada ví, že BBC Radiocom (Praha) nezbývá nic jiného, než se proti těmto krokům bránit soudní cestou a také ví, že to znamená další zásadní zdržení,“ tvrdí Lagardere.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání uložila tento týden BBC Radiocom pokutu 200 tis. korun kvůli tomu, že podle rady do vysílání vkládala hudbu v rozporu s licenčními podmínkami.

Rada s BBC v tomto případě zahájila správní řízení loni v říjnu. Tehdy upozornila na to, že z licenčních podmínek vyplývá, že v dopoledním a odpoledním bloku stanice může vysílat pouze zpravodajství, publicistiku, vzdělávání, sport či zábavu. Firma Lagardère Active ČR se bránila tím, že hudbu považuje za součást zpravodajských a informačních rádií, a nevidí proto důvod, proč by nemohla být i na BBC.

-mav-