Přelepení Hudečkovy kampaně je u soudu

středa, 17. září 2014, 13:33 Aktuality, Outdoor MediaGuru

TOP 09 podala k soudu návrh předběžného opatření kvůli přelepeným předvolebním plakátům s primátorem a lídrem pražské kandidátky strany Tomášem Hudečkem. Strana chce, aby se plakáty na billboardy vrátily, informovala mluvčí TOP 09 Martina Týblová. „Podali jsme předběžné opatření k soudu s tím, že požadujeme, aby poskytovatel dodržel smluvní závazky. Víc to komentovat nyní nebudu,“ řekla Týblová. Dodala, že kvůli přelepeným billboardům se v úterý sešlo předsednictvo celostátní TOP 09. Přelepení billboardů považuje „za bezprecedentní zásah do volební kampaně a hrubé porušení smluvních závazků“.

Kampaň strany TOP 09 byla v Praze přelepena minulý čtvrtek Svazem provozovatelů venkovní reklamy, který tak reagoval na hypercubes primátora Tomáše Hudečka umístěné v památkové zóně města. Podle svazu nemají kostky povolení a jejich rozměr překračuje povolené limity. „Říká nám tím, že sice ostatním zakazuje, ale sám pravidla porušuje. Přece jen by měl jako politik jít příkladem, ale on káže vodu a pije víno,“ komentuje přelepení Richard Fuxa, šéf skupiny BigBoardu, která vznik svazu iniciovala.

„Reklamní kampaň pro TOP 09 byla pozastavena v souladu s obchodními podmínkami. V případě, že soud přesto rozhodne ve prospěch TOP 09, jeho rozhodnutí se BigMedia samozřejmě podřídí,“ uvedla za firmu její mluvčí Pavlína Stránská. 

Svaz vede proti magistrátu již několik týdnů kampaň Okradená Praha, v níž napadá smlouvy Prahy se společností JCDecaux, Městský mobiliář, a nové stavební předpisy, které mají vstoupit v platnost od října letošního roku. Předpisy mimo jiné zakazují výstavbu nových reklamních ploch větších než 6 m2, v památkové zóně větší než 4 m2. Stávající velkoformátové reklamní plochy, které jsou většinou povoleny jako dočasné stavby, by v budoucnu již nedostaly povolení.

"Musím se ohradit proti tvrzení, že naše společnost na této úpravě získá," uvedl generální ředitel společnosti JCDecaux Pavel Slabý. Podle něj bude společnost novou regulací a omezením reklamy nad šest metrů čtverečních výrazně dotčena a změna bude mít dopad i do jejího podnikání. "V rámci skupiny JCDecaux v České republice máme dvě ryze billboardové společnosti Europlakat a Avenir, kterých se tato úprava dotkne zásadně," uvedl Slabý. Firma má v Praze instalované také nosiče typu senior, ty jsou podle něj novou úpravou také de facto "zakázány".

JCDecaux je výhradní provozovatel tzv. citylight vitrín v Praze. Jde o osvětlené reklamní nosiče a panely například na zastávkách MHD, kioscích nebo náměstích.

Kvůli předpisům podniká SVPR právní kroky u ministerstva vnitra, ministerstva pro místní rozvoj a na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud vstoupí předpisy v platnost, zvažuje BigBoard arbitráž, v níž bude žádat odškodnění ve výši miliardy korun. Rovněž byly předpisy již dvakrát projednávány na radě hlavního města Praha. Zastupitelé žádají odložení účinnosti předpisů na rok 2016, návrh však již podruhé neprošel.

-čtk-, -kch-