Společnost Piano Media ovládla konkurenční Press+

úterý, 09. září 2014, 12:31 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Provozovatel systému pro zpoplatnění přístupu k webovému obsahu Piano Media ovládl většího amerického konkurenta Press+. Spojením obou firem vznikl světový lídr v oblasti elektronického předplatného, sdělila dnes ČTK společnost Piano Media. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

„Placený obsah má výrazně růstový potenciál po celém světě. Zaznamenali jsme možnost odkoupit společnost Press+ prostřednictvím Piano Media, která je součástí našeho portfolia a spojit tak dva největší hráče v tomto segmentu,“ uvedl Pekka Mäki, správce investorské společnosti 3TS, pod jehož vedením byla transakce uzavřena.

Původně slovenský projekt Piano po získání finanční injekce a vstupu nového investora letos na jaře přestěhoval svou centrálu do Vídně. Po ovládnutí Press+ se novou šéfkou Piano Media stala Kelly Leachová, která působila na různých pozicích ve vydavatelství Dow Jones, jež vydává list The Wall Street Journal. „Vydavatelé si uvědomili, že on-line reklama nemůže být jejich jediným zdrojem příjmů, zpoplatnění obsahu získává na významu,“ citovala Leachovou agentura Reuters.

Zatímco podíl internetové reklamy na světových výdajích na reklamu v letech 2003 až 2013 podle Reuters stoupl o 17 %, podíl listů a magazínů v tomto období klesl.

Piano kromě Slovenska dosud provozovalo národní systémy společného předplatného k přístupu k webovému obsahu ve Slovinsku a Polsku a také několik individuálních řešení, jako například placení elektronického předplatného pro čtenáře amerického časopisu Newsweek. Několik slovenských medií v uplynulých měsících z Piano Media vystoupilo, což odůvodnily nízkými výnosy ze zpoplatnění webového obsahu.

Společnost Press+ byla založena v roce 2009 dvěma podnikateli a její služby využívá více než 500 webů. Před třemi lety podnik koupila americká firma R.R. Donnelley, podle dostupných informací kupní cena tehdy dosáhla 45 milionů dolarů (960 milionů korun).

-čtk-