Unie vydavatelů podporuje význam čtení z papíru

středa, 10. září 2014, 11:32 Aktuality, Tisk MediaGuru

Unie vydavatelů pozvala na středeční tiskovou konferenci odborníky, kteří popsali výhody čtení z papíru oproti čtení z obrazovky. Zahájila tím aktivity, které mají v široké veřejnosti otevřít téma důležitosti papírového čtení. Podle člena správní rady Unie vydavatelů Tomáše Tkačíka se témata o významu papírového čtení budou objevovat v titulech členů i nečlenů Unie vydavatelů a v dalších médiích. Následovat mají aktivity na zdůrazňování důležitosti čtení z papíru pro seniornější populaci.

„Je prokázáno, že lidé, kteří čtou informace z monitoru, si pamatují až o jednu třetinu méně, než když si totéž přečtou z papíru. Papír komunikuje s našimi emocemi a přirozenou cestou pomáhá mozku se učit lépe než počítač. Časopis můžeme osahat, informace jsou oddělené stránkami, tudíž si je mozek umí lépe uspořádat a tím i zapamatovat. Je to tím, že mozek a tělo fungují společně a dohromady, nikoliv odděleně. Digitální média nabízí pouze plochá jednodimenzionální data z monitoru,“ sdělil doktor Martin J. Stránský, ředitel Polikliniky na Národní, profesor neurologie a primář Yale School of Medicine.

Také doktorka Martina Celecká, lékařka se specializací na psychiatrii a dětskou a dorostovou psychiatrii z Thomayerovy nemocnice, podpořila výhody papírového čtení. „Přes nejrůznější možnosti je čtení z papíru tím nejvhodnějším způsobem pro začínající čtenáře. Dítě se čtením z papíru neunaví tak rychle a snadněji dodržuje správnou vzdálenost očí od textu. Menší děti mají rády krásné obrázky doplňující text. Rády na knihu sahají, opakovaně si ji prohlíží a chtějí domyslet příběh. Tím rozvíjí svou představivost a fantazii," uvedla.

Ambasadory projektu jsou šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák, publicista Karel Hvížďala a kreslíř Miroslav Kemel.

-mav-