ČT nevylučuje nový kanál pro své archivní pořady

čtvrtek, 09. října 2014, 09:47 TV MediaGuru

Česká televize by podle Petra Dvořáka mohla uvést nový kanál, pracovně nazvaný ČT Klasik.

Česká televize by v budoucnu mohla získat nový program, na kterém by vysílala výhradně pořady ze svého archivu. O přípravě stanice s pracovním názvem ČT Klasik uvažuje generální ředitel Petr Dvořák, řekl to v rozhovoru s ČTK. Spuštění nového programu podle něj ale záleží na možnostech rozpočtu. Se současným stavem financování ČT upřednostňuje zachování vysoké úrovně původní tvorby pořadů, které se ostatní televize v takové míře nevěnují.

"Kanál by mnohem víc a systematičtěji vytěžoval archiv České televize, ve kterém se za těch 60 let nashromáždila spousta zajímavých věcí. Ty nejlepší na obrazovku umisťujeme, ale pouze omezeně, v tematickém programu by se mohly objevit i další reprízy některých starších seriálů nebo inscenací. Pracovně tomu říkám ČT Klasik. Je to jedna z věcí, kterou mohu říct nahlas, protože to nám žádná komerční televize nevezme," řekl Dvořák.

Doplněk k dosavadním šesti programům by se zaměřil na starší diváky a podle šéfa televize by zcela naplňoval definici veřejné služby. "Museli bychom ale být opatrní, jaké typy pořadů použít, nebudeme zastírat, že některé z nich měly i propagandistickou funkci. Ale myslím, že ten archiv je natolik široký, že bychom to dokázali zvládnout," poznamenal.

Vznik archivního kanálu je podle Dvořáka spíše projektem pro další období, a to zejména s ohledem na omezení současného rozpočtu. "Kdybych měl neomezené zdroje, šel bych cestou toho programu, který jsem zmínil. Vzhledem k tomu, že ty zdroje omezeny jsou, raději půjdu cestou minimálně udržení a stabilizace rozsahu vlastní tvorby," prohlásil.

Kanál pro své archivní pořady spustila na začátku roku 2013 skupina Nova. V únoru odstartovala vysílání kanálu Telka.