Signal ukáže, jak může světlo sloužit k prezentaci značky

čtvrtek, 16. října 2014, 16:25 Marketing MediaGuru

Instalace předvede i Mercedes-Benz či Preciosa, Intel bude učit, jak malovat světlem.

Ve čtvrtek 16. října zahajuje druhý ročník festivalu světla Signal. Na čtyři dny se Praha stane dějištěm světelného umění: v ulicích bude umístěno více než 20 světelných instalací a čtyři velkoformátové videomappingy, doplní je doprovodný program s workshopy, vernisážemi či audiovizuálními večery.

„Lidé během čtyř večerů mohou zhlédnout fascinující videomappingy, sáhnout si na duhu na Ovocném trhu, přeměnit zvuk na světlo u Karlova mostu, zavěsit si ověs s přáním do instalace u Rudolfina či proplout festivalem na lodi po Vltavě,“ popisuje program letošního ročníku ředitel festivalu Martin Pošta. 

Svá díla pro festival připravuje 11 zahraničních umělců, z řad českých výtvarníků se představí například Petr Nikl, David Černý, umělkyně Gabriela Prochazka nebo designér Jaroslav Bejvl ml., který je podepsán pod Crystallation – světelně-křišťálovou instalací ve formě průchozího tunelu. Vytvořil ji ve spolupráci s českou sklářskou firmou Preciosa.

Preciosa - Jaroslav Bejvl ml. - Crystallation
Preciosa - Jaroslav Bejvl ml.: Crystallation

Preciosa se podílela i na indoorové instalaci Sound, pod kterou je podepsáno studio Boadesign designérů Petra Mikoška a Michaely Vrátníkové. Instalace, umístěna v showroomu sklářské značky, ožívá spuštění hudby, na kterou reaguje světlo, a zaznamenává graficky v křišťálovém skle vokální kompozice zpěvačky Sáry Vodrážkové ze skupiny Never Sol.

Preciosa - Boadesign - Sound
Preciosa - Boadesign: Sound

Další ze zadavatelů, který bude na festivalu Signal vidět, je automobilka Mercedes-Benz. Pro prémiovou značku vytvořil interaktivní instalaci s názvem Flow umělec Andrej Boleslavský a Signal Lab. Její návštěvníci si budou moci v iluzivním prostředí aerodynamického tunelu v Cihelné ulici prozkoumat proud barevných částic. Pohybem ruky se částice rozpohybují a začnou obtékat tvar karoserie.

Mercedes Benz - Andrej Boleslavský a Signal Lab - Flow
Mercedes Benz - Andrej Boleslavský & Signal Lab: Flow

Technologická společnost Intel zve návštěvníky festivalu na workshop malování světlem v ulicích. Za pomoci tabletů bude umělec Ondřej Chmel zájemce učit, jak malovat libovolné tvary či obrazy, které následně zanechají na fotografiích stopy podobné malířskému štětci.

Intel: workshop Malování světlem
Intel: workshop Malování světlem

Na podporu neziskové organizaci Světluška bude umístěna v nákupní galerii Myslbek světelná vzducholoď, která bude součástí nadcházejícího koncertu Světlo pro Světlušku a kampaně, spojené s hledáním nových talentů všeho druhu mezi lidmi se zrakovým postižením. Dopravní prostředek, pod nímž je podepsán scénograf Hynek Dřízhala, symbolizuje světlonoše, který nové talenty vyhledává a přináší do jejich života světlo.

Světluška: Vzducholoď
Světluška: Vzducholoď

Podzimním festivalem světla Signal vyvrcholí také celoroční regionální projekt agentury CzechTourism Czech The Light, jenž vznikl na podporu světelného umění v České republice.

Festival bude slavnostně zahájen na Staroměstském náměstí, a to spuštěním prvního videomappingu na palác Kinských ve čtvrtek 16. října v 19 hodin. Světelné instalace budou v provozu vždy od 19.00 do 24.00 a videomappingy se budou opakovat každých 15 minut.

Více informací o festivalu naleznete zde.

-kch-