ČRa testují možnosti vysílání v ultra vysokém rozlišení

středa, 26. listopadu 2014, 11:39 Aktuality, TV MediaGuru

České Radiokomunikace (ČRa) provedly ve spolupráci s Českou televizí jako první ve střední Evropě úspěšný test televizního vysílání v Ultra HDTV (4K) rozlišení prostřednictvím DVB-T2 s novým komprimačním kodekem HEVC (High Efficiency Video Coding). Pětiměsíční experiment končí 30. listopadu 2014. Kodek HEVC je nástupcem kodeků MPEG-2 a MPEG-4, který umožní pozemní televizní vysílání v HDTV a Ultra HDTV rozlišení.

Test prokázal, že při využití nástupnického kodeku HEVC je už dnes možné dosáhnout 50-60% úspory bitového toku a v budoucnosti to může být až 70 % oproti nyní užívanému MPEG-2. To znamená možnost vysílat v budoucnu deset HDTV programů nebo až tři TV programy v Ultra HDTV v jednom DVB-T2 multiplexu.

„Nový vysílací standard DVB-T2 s HEVC umožní televizní vysílání ve vyšší kvalitě – HDTV a podpoří rozvoj zcela nových typů služeb pro televizní diváky, například bude možné realizovat mobilní TV příjem a propojení TV vysílání s internetovými službami. Předpokládáme, že stávající DVB-T sítě budou několik let vysílat paralelně s novou DVB-T2 technologií, takže bude zajištěn TV příjem i na stávajících přijímačích, které nový vysílací standard nepodporují,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci ČRa.

-mav-