ČT prozkoumá reportáž o projevu Zemana

pátek, 28. listopadu 2014, 16:51 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize přezkoumá reportáž o projevu prezidenta Miloše Zemana, který před dvěma týdny na konferenci Hospodářské komory mluvil o transformaci české ekonomiky. Ve večerních Událostech ze Zemanova citovaného projevu totiž vypadla zmínka o podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého prezident jmenoval jakou jednu z překážek ve vývoji země. Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka šlo o editorské pochybení a událost nechá posoudit tzv. editoriálním panelem.

„Nelze mluvit o cenzuře. Domnívám se ale, že v tomto konkrétním případě evidentně došlo k editorskému pochybení, o objektivní posouzení ale požádám Editoriální panel ČT,“ uvedl Dvořák. Mluvčí televize Alžběta Plívová upřesnila, že Česká televize v den konání odvysílala na ČT24 celý projev prezidenta, tématu se následně věnovala i v jedné reportáži Událostí.

Zeman na konferenci k 25 letům svobodného podnikání zhodnotil dosavadní vývoj v zemi. „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala. Naše obce a města ,krásní‘. Dokonce se můžeme vzájemně kritizovat. Přes všechny chyby zde sedíme jako svobodní lidé, kteří mohou vyjadřovat své názory bez obavy, že je někdo zavře. A to není málo,“ uvedl prezident. Ve večerní reportáži ČT ale Bakalovo jméno ve výňatku Zemanova projevu chybělo.

Sám Bakala situaci nechtěl komentovat. „Ke zmiňované záležitosti, o které jsme se dozvěděli až nyní prostřednictvím médií, se nebudeme vyjadřovat,“ sdělil jeho mluvčí Tomáš Pavlík.

Stížností na reportáž ČT se zřejmě bude zabývat také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Advokát Jiří Vyvadil ČTK informoval, že již podal podnět k zahájení správního řízení o uložení pokuty. „Předmětná reportáž neposkytla divákovi veškeré informace potřebné k tomu, aby si mohl na věc vytvořit vlastní názor, a je proto závažným porušením povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace, že provozovatel neposkytl rozhodné a úplné informace,“ sdělil.

Zeman kritizuje Bakalu opakovaně, letos na jaře například uvedl, že by Bakala se svou společností NWR měl dostat cenu „antipodnikatel roku“.

-čtk-