Optimismus B2B firem oproti jaru poklesl

středa, 19. listopadu 2014, 08:31 Aktuality, Marketing, Výzkum MediaGuru

Na podzim korigují B2B podniky svůj optimismus, ohledně dalšího vývoje jsou méně optimistické než na jaře. Ukazuje to aktuální index optimismu výzkumu společnosti B-inside, kterého se zúčastnilo 293 marketingových a obchodních ředitelů.

V říjnu 2014 očekávalo růst obratu firmy v příštím roce 64 % marketingových manažerů v B2B podnicích v ČR. Pokles předpokládalo 5 % marketérů. Index optimismu oproti jaru 2014 klesl o 6 bodů a dostal se na úroveň 59 b. Podobně jako na jaře panuje vyšší optimismus v zahraničních firmách, kde byl naměřen index optimismu na úrovni 72 b. (oproti jarním výsledkům pokles o 7 bodů). Firmy s českým původem jsou oproti jaru skeptičtější o 5 bodů.

Index-optimismu-graf

Podstatný vliv na klesající optimismus ohledně budoucího obratu firmy má vývoj rusko-ukrajinské krize a uvalení sankcí na obchod s Ruskem. B2B podniky, které obchodují s Ruskem, jsou ve svých výhledech podstatně pesimističtější (index optimismu 49 b.) než firmy, které do Ruska nevyváží ani z něj nic nedováží (index optimismu 63 b.). Na snížená očekávání však měly vliv i varovné zprávy, které v posledních týdnech přicházejí například z Německa. Situaci dokresluje i pokles indexu kvantity poptávek, kdy mírně vyšší procento firem uvádí, že v posledních šesti měsících se počet poptávek, které obdrželi, buď snížil, nebo zůstal na stejné úrovni.

Mezioborově svůj jarní optimismus nejvíce korigují firmy v automotive a ve strojírenství. Zejména strojaři často uváděli, že v současnosti ještě dobíhají kontrakty, které byly nasmlouvané dříve, ale větší dopad krize v souvislosti s obchodem s Ruskem teprve čekají. Optimismus roste pouze v oboru elektro.

-kch-