Sexistické prasátečko letos putuje do ČSSD a TOP 09

čtvrtek, 20. listopadu 2014, 10:31 Reklama MediaGuru

Šestý ročník soutěže Sexistické prasátečko „ocenil“ nejsexističtější reklamy roku.

Sexistické prasátečko, soutěž o nejsexističtější reklamu 2014, kterou pořádá nezisková organizace Nesehnutí, zná své vítěze. Do letošního šestého ročníku bylo přihlášeno celkem 100 reklam.

O vítězné reklamě rozhodla veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Celkově se v letošním ročníku sešlo takřka jedenáct tisíc hlasů. Druhého vítěze vybrala odborná porota, sestavená z odbornic a odborníků na genderové otázky, média a marketing. U obou bodovaly politické reklamy. „Sexismus v politické reklamě je vždy krokem vedle. U politické reklamy veřejnost trvá na vyšších etických standardech a každý přešlap hodnotí přísně. To se projevilo i v letošním Sexistickém prasátečku, kde vyhrály hned dvě reklamy velkých politických stran,“ doplňuje jedna z pořadatelek soutěže Petra Havlíková.

U veřejnosti získala nejvíce hlasů reklama zlínské ČSSD, zveřejněná před komunálními volbami.

CSSD_Zlin

Odborná porota zvolila reklamu TOP 09 z Havířova se sloganem „Vždy na pravém místě“.

TOP09

Letos reklamy soutěžily ve dvou kategoriích: Stereotypy a jazykový sexismus, upozorňující na dvojsmyslné reklamní slogany a stereotypní zobrazení žen a mužů v reklamě, a Objektifikace aneb ukaž všechno, jež zahrnuje reklamy zobrazující lidi jako sexualizované objekty.

V první kategorii Stereotypy a jazykový sexismus pomyslnou zlatou medaili získala ve veřejném hlasování reklama Radia Spin „Čím rezavější střecha, tím vlhčí sklep“.

RadioSpin

Stříbro ve stejné kategorii putuje do Hnutí otevřená radnice Litvínov.

OtevrenaRadnice

Bronz jde do Jazykového a vzdělávacího institutu, který bronzově bodoval i u odborné poroty.

JVI

Ve druhé kategorii Objektifikace aneb ukaž všechno zlato získala již zmíněná zlínská ČSSD. Stříbro si vysloužila reklama na Autoklimo Brno. 

AutoklimoBrno

Bronz putuje do Slezské univerzity v Opavě. Její reklama získala zároveň stříbro od odborné poroty.

Nejvíce sexistické reklamy budou organizátorským Nesehnutím „odměněny“ diplomem a manuálem Jak na sexistickou reklamu, kterou Nesehnutí před nedávnem vydalo. Zároveň budou odměněni i nominující, kteří dostanou dárkové balíčky. Nesehnutí se dlouhodobě snaží prosadit systémové změny, které omezí sexistické a genderové stereotypy v reklamě.

Slavnostní vyhlášení letošního ročníku Sexistického prasátečka se koná ve čtvrtek 20. listopadu od 19 hodin v Barokním sále Místodržitelského paláce v Brně na Moravském náměstí.

Přehled výsledků naleznete zde.

-kch-