Farmhouse chce zlepšit inovátorskou image ČR

čtvrtek, 04. prosince 2014, 15:48 Reklama MediaGuru

Plány inovačního centra Farmhouse představuje jeho šéf Václav Pavlečka.

Před nedávnem na český trh oficiálně vstoupilo inovační centrum Farmhouse. Ve svých aktivitách se zaměřuje na vývoj produktů a služeb od fáze generování idejí, přes byznys analýzu, testování až po uvedení na trh. „Zamýšlíme se nad produktem, strategií či byznys logikou a snažíme se je poupravit tak, aby našim partnerům fungovalo podnikání lépe. Ve srovnání s klasickou reklamní agenturou jdeme více do hloubky a nezaměřujeme se pouze na komunikaci,“ přibližuje pražské inovační centrum jeho šéf Václav Pavlečka.

Praha je po Chicagu druhé město na světě, kde tento inovační hub vznikl. Jeho úkolem je v Česku primárně přicházet s inovacemi pro klienty jednotlivých agentur skupiny Lion Communications (Leo Burnett, Saatchi&Saatchi, Publicis, Fallon a ARC Worldwide), spolupracuje ale i s  podnikateli na přímo. „Naší výhodou je, že máme zázemí, know-how a zkušenosti se stavbou strategií a dokážeme se podívat na věci z jiného úhlu pohledu, kterého lidé z dané firmy už nejsou schopni,“ popisuje Pavlečka. Cíle si přitom neklade právě malé. Chce nejen pomáhat klientům v jejich byznysu, přinášet přidanou hodnotu jednotlivým agenturám ve skupině, ale i vylepšit image České republiky coby inovátora v zahraničí.

Nápady na inovace negeneruje Farmhouse jen uvnitř, ale přijímá je také zvenku. „Kdokoliv může přijít v různé fázi projektu – buď nám jen dát nápad, nebo ho s námi i realizovat. Problém je ale v tom, že samotný nápad často nestačí, protože u valné většiny případů narazíte na jeho limity, ať už finanční, kapacitní, servisní, či jiné. Jednoduše řečeno – nápad se často příliš přeceňuje, protože od něj k realizaci vede opravdu dlouhá cesta, která teprve určuje úspěšnost projektu. Proto také investoři, kteří vstupují třeba do světa start-upů nehledají jen ideu, ale také schopný team se zápalem pro věc,“ vysvětluje Pavlečka.

V České republice Farmhouse ve skutečnosti „utajeně“ funguje už necelý rok. Za tu dobu si vytvořil několik projektů do portfolia. Mezi ně patří například second screen platforma Virgla, která umožňuje propojení světa mobilních zařízení s televizními obrazovkami. Inovátorem v rámci českého trhu se stala společnost T-Mobile, která Virglu využívá v rámci aplikace Vánoční závod. Aplikace dokáže rozpoznat zvukovou stopu prosincové kampaně operátora a přihlásit uživatele do soutěže. Jejím principem je udržet si tempo s tělocvikářem Radimem během virtuálního závodu na běžkách, pohyb se dělá prostřednictvím kmitavého pohybu telefonu. Aplikace pro T-Mobile je podle Pavlečky jen prvním zábleskem toho, co teprve přijde. O řešení již projevili zájem i zahraniční klienti.

Další z projektů představuje platforma Avenue Source pro snadnou tvorbu mobilních aplikací. „Platformu jsme vyvinuli pro potřeby naší skupiny a její klienty. Díky ní je možné vytvořit aplikaci přímo na míru rychleji a levněji než v případě konvenčního vývoje. Tímto způsobem jsme již vyrobili třeba aplikaci Lékárnička pro Zentivu,“ doplňuje Pavlečka.

Farmhouse je do skupiny Lion Communications plně integrovaný. V současnosti má pět vlastních lidí a v případě potřeby využívá na jednotlivé projekty experty napříč skupinou či externí specialisty. Při každém projektu se zvažuje jeho byznys potenciál a návratnost investic, podle čehož pak skupina vyčleňuje své zdroje.

-kch-