Praha vymění problematické pasáže stavebních předpisů

pondělí, 15. prosince 2014, 14:38 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Praha vyškrtá z pražských stavebních předpisů problematické části a nahradí je odkazy na ty celorepublikové. Vyhoví tak připomínkám ministerstva pro místní rozvoj (MMR). ČTK to řekl informovaný zdroj z magistrátu. MMR vadilo, že informaci o schválení předpisů Praha nezaslala Evropské komisi. Návrh nového znění předloží Praha ministerstvu a v úterý jej schválí pražští radní. Ve středu se kvůli nim sejdou primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a ministryně Karla Šlechtová.

„V úterý bude návrh schvalovat rada a ještě dnes jej odešleme ministerstvu,“ potvrdil náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ). Nové znění předpisů dostanou k připomínkování i všechny městské části. Definitivní verze by pak měla být radou schválena v průběhu ledna.

Podle informací ČTK radní hlavního města některé pasáže, které vyžadují takzvanou notifikaci EK, vymění za části, respektive odkazy na ně, z „celostátních“ předpisů. Ty platí a nevyžadují žádné další úpravy. Proces v EK zabere až deset měsíců a v případě přerušení platnosti a čekání na usnesení EK by nové předpisy nemohly platit. V Praze by tak platily pouze předpisy celostátní – ty však jako celek nejsou na hlavní město aplikovatelné.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu a vešly v platnost v říjnu. Určují podmínky, za kterých se může v Praze stavět. Na jejich základě mimo jiné nebudou moci vznikat nové venkovní reklamní plochy přesahující formát 6 m2, stávající budou po skončení platného stavebního povolení odstraněny. Právě tato část předpisů vyvolala v uplynulých měsících bouřlivou debatu.

Ze zápisu jednání mezi městem a ministerstvem z 18. listopadu vyplývá, že ani toto řešení prostřednictvím novely by nemuselo být konečné. Podle závěru jednání hrozí riziko „velké obtížnosti identifikace všech takových ustanovení“. I takovou novelu by mohla vyžadovat EK k notifikaci. Podle Stropnického je ale dokument nyní neaktuální a MMR již městu sdělilo, jak problém vyřešit, aby nevznikly další potíže.

Kvůli stavebním předpisům vyvolala outdoorová firma Bigboard před letošními volbami silnou mediální kampaň, v níž kritizovala bývalého primátora Tomáše Hudečka. Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozí státu arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři. Otevřeným dopisem je podpořily také osobnosti české architektury.

-čtk-