Slovem roku je výraz "pussy" v Zemanově podání

neděle, 28. prosince 2014, 05:02 Aktuality MediaGuru

Drtivým vítězem tradiční ankety Slovo roku se letos stal anglický výraz "pussy", který s nesprávnou výslovností a překladem "kunda" v listopadových Hovorech z Lán použil prezident Miloš Zeman. V hlasování o nejvýstižnější slovo roku 2014 mu čtenáři dali 2500 hlasů, což drtivě překonalo dosavadní počet hlasujících. Informoval o tom dnes server lidovky.cz, který anketu každoročně pořádá ve spolupráci s Lidovými novinami (LN).

Prezident v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) použil několik vulgarismů, slovem "pussy" odkazoval na hudební skupinu Pussy Riot, kterou zároveň zkritizoval. Zemanovy výroky vyvolaly bouřlivé reakce. Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Vedení rozhlasu proto oznámilo, že bude v budoucnu Hovory z Lán vysílat pouze předtočené. To ale Hrad odmítl.

S necelými 400 hlasy se na druhém místě ankety umístil další Zemanův výraz "lumpenkavárna", jímž prezident naráží na intelektuální prostřední pražských kaváren spojované s jeho rivalem z prezidentských voleb Karlem Schwarzenbergem. Na další příčce skončil výraz "sankce". Vloni anketě kralovala "viróza", kterou tehdy Hrad označil prezidentovo vrávorání u korunovačních klenotů, informovaly lidovky.cz.

-čtk-