Ceny FITES získaly i DVTV a Kancelář Blaník

neděle, 18. ledna 2015, 07:30 Aktuality, TV MediaGuru

Mimořádné počiny v oblasti audiovizuálních děl odměnil v sobotu výročními cenami Český filmový a televizní svaz FITES. Cenu Vladislava Vančury za přínos české i světové kinematografii udělil režiséru Miloši Formanovi, za kterého ji v berounském kině Mír převzal autor jeho biografie Jan Novák. Další prestižní ocenění nesoucí jméno exprezidenta Václava Havla, které FITES od roku 2012 uděluje za přínos občanské společnosti, dostali tvůrci původního internetového satirického sitcomu Kancelář Blaník. 

Forman - držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů včetně ceny za celoživotní dílo, což je nejvyšší ocenění, jaké uděluje Sdružení amerických režisérů (DGA), 18. února oslaví třiaosmdesátiny. Žije v New Yorku a na farmě v Connecticutu na severovýchodě USA. Svou vlast navštívil tento "Američan s českým srdcem" naposled na jaře 2011, kdy se svým dvorním kameramanem Miroslavem Ondříčkem vysadil v Botanické zahradě v Tróji dva duby.

"Pan Forman přijet nemohl, už se sem asi nevypraví. A protože jeho synové jsou na zahájení Evropského města kultury v Plzni, spadlo to na mě. Miloš vzkazuje, že si i této ceny váží. Zatím má na policích místa dost," řekl Novák ČTK. Teď prý počká, až za ním někdo pojede, aby mu cenu odvezl. Slavného režiséra podle něj trápí zdravotní obtíže a už i do New Yorku se tak často nedostane.

Vančurovu cenu od poloviny 90. let převzali například Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Jiří Hubač, Věra Chytilová, Arnošt Lustig, Miroslav Ondříček, František Filip, Drahomíra Vihanová a loni Zdeněk Svěrák. 

Další prestižní ocenění nesoucí jméno exprezidenta Havla dostali tvůrci satirického sitcomu Kancelář Blaník, tedy režiséři a scenáristé Marek Najbrt, Benjamin Tuček, Robert Geisler, Tomáš Hodan, Milan Kuchynka a představitel titulní role Marek Daniel. Porota, v jejímž čele byl publicista a kritik Vladimír Just, ocenila, že se takto alternativně v daném žánru bezkonkurenčním způsobem podařilo vystihnout podstatu českého zkorumpovaného politického prostředí.

"Máme za sebou dvě série a na jaře uvedeme premiéru další. Budeme rádi, když jí vzbudíme podobný ohlas - když s groteskní nadsázkou zobrazí realitu," řekl ČTK Benjamin Tuček.

Zvláštní cenu Zlatý citrón získala Poslanecká sněmovna za dlouholetou a navzdory slibům každoročně se opakující "kreativní" neprůhlednou a stranickou podobu volby takzvaných mediálních rad (včetně Rady Státního fondu kinematografie), jež ignoruje zkušenosti sousedních demokracií i návrhy odborné, profesní a univerzitní veřejnosti. Tuto anticenu poprvé dostal Václav Klaus, loni pak tvůrci seriálu Sanitka II jakožto symbolu profesního úpadku původní dramatické produkce televize veřejné služby.

Výroční ceny Trilobit Beroun získali režisérka Jana Ševčíková za dokument Opři žebřík o nebe, režisér Pavel Göbl za film Odborný dohled nad východem Slunce, režisér Dan Přibáň a kameraman Zdeněk Krátký za televizní seriál Trabantem Jižní Amerikou, režisér Saša Dlouhý za dokument Liebe Indigo a vedoucí scenáristka Iva Klestilová a herec Karel Roden za seriál Terapie II.

Ceny poroty patří režiséru Miroslavu Jankovi za film Olga, režiséru Aleši Kisilovi za dokument Podoby dekadence a režiséru Ivu Bystřičanovi za snímek Zločin pana Chytila z cyklu Český žurnál.

Mimořádnou cenu porota udělila režiséru Martinu Kohoutovi za film Neviditelná ruka trhu: Privatizace Barrandova. Její zvláštní cenu získali Daniela Drtinová a Martin Veselovský za publicistický projekt DVTV, aktuálně.cz, který je podle mínění členů poroty formátem "opravdu svobodné, nezávislé a zdravě drzé publicistiky".

Cenu dětské poroty Berounský medvídek dostal režisér a scenárista Jiří Mádl za svůj celovečerní debut Pojedeme k moři. Porota hodnotila celkem 83 titulů a 66 epizod. Přesto nenalezla relevantní filmový či televizní projekt, který by naplnil statut ceny Josefa Škvoreckého za adaptaci literárního díla - a tak ji neudělila.

-čtk-