Charlie Hebdo zvýší náklad na 7 mil. výtisků

pondělí, 19. ledna 2015, 08:21 Aktuality, Tisk MediaGuru

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo vyjde nakonec v sedmimilionovém nákladu. Původně se počítalo s pěti miliony výtisků, zájem je ale příliš velký. Týdeník vyšel ve středu týden po atentátu, kdy v jeho redakci dva teroristé zabili 12 lidí. Mstili se údajně za karikatury Mohameda.

Nové číslo vyšlo s další kresbou islámského proroka na titulní straně a vyvolalo opět pozdvižení v muslimském světě.

"Jde o historické vydání v případě (francouzských) novin," citoval zástupce týdeníku list Le Parisien. Nynější vydání s číslem 1178 bude v prodeji dva týdny.

Zatím vyšly dva miliony kusů, které už jsou rozprodány. Na mnoha místech lidé stáli fronty, ale ani tak se k výtisku nedostali.

Rekord v počtu vydání držel ve Francii zatím list France Soir, který vyšel po smrti prezidenta Charlese De Gaullea v roce 1970 v nákladu 2,2 milionu výtisků.

Charlie Hebdo před atentáty vycházel v nákladu 60.000 kusů. Za zájmem o nynější vydání jsou nejen jednotlivci, ale také podniky. Některé si objednaly až několik tisíc kusů. Jedním z nich je letecká společnost Air France, která pro své pasažéry zakoupila 20.000 výtisků za plnou cenu, tedy tři eura (84 korun) za výtisk.

Do ČR dorazilo prvních 100 kusů listu v pátek a prodávají se po 140 korunách, další se budou prodávat příští týden.

Zájem převyšující nabídku je hlášen z mnoha evropských zemí včetně Belgie, Rakouska nebo Německa.

-čtk-