Parlamentní listy dostaly pokutu za rasismus v diskusi

středa, 28. ledna 2015, 15:44 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Český soud poprvé potrestal rasismus v internetových diskusích pod články na zpravodajských serverech. Vydavatel Parlamentních listů, společnost Our Media, musí ze zatím nepravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze zaplatit pokutu ve výši 150 tisíc korun za urážky v anonymní diskuzi. Informoval o tom server Romea.

Peníze vysoudil Jaroslav Suchý, který podal na vydavatele žalobu kvůli čtenářské diskusi pod dvěma články na serveru Parlamentní listy. Jednalo se jednak o článek „Ten, který pohladil Obamu, žaloval Kalouska. Prý hod zbil a okradl“, týkající se setkání Jaroslava Suchého s americkým prezidentem Barackem Obamou při jeho návštěvě Prahy, jednak o článek „Vandas chtěl zásah policie: Nafetovaná individua, křičel na Romy“, pojednávající o konfliktu Dělnické strany sociální spravedlnosti Vandase s Romy. V diskusích pod články se objevily rasistické příspěvky i osobní urážky Jaroslava Suchého.

Podle rozhodnutí soudkyně tyto urážky naplňují skutkovou podstatu podněcování k rasové nenávisti a hanobení rasy. Žalovaná strana navíc nereagovala na opakované výzvy žalobce k jejich odstranění, a to již od roku 2011, kdy ji k tomu bezprostředně po uveřejnění článků začal vyzývat. Soud proto rozhodl, že vydavatel Parlamentních listů je povinen uhradit žalobci částku 150 000 korun. Rozsudek dosud není pravomocný a Our Media se proti němu odvolají. „Proti rozsudku se odvoláme a teprve po posouzení odvolacím soudem bude možné rozhodnutí považovat za pravomocné a závazné,“ napsala ve vyjádření společnosti Our Media její právní zástupkyně Simona Pastrnková. 

-kch-