Penta kritizovala přirovnání v deníku Sme

pondělí, 12. ledna 2015, 13:33 Aktuality, Tisk MediaGuru

Redakce slovenského listu Sme se poprvé od loňského vstupu nového spolumajitele deníku, jenž spolupracuje s investiční skupinou Penta, dostala do slovní přestřelky s finančníky. Odstartoval ji článek komentátora Sme, který finančníky přirovnal k hlupákům a šimpanzům, jež těží z podnikání v oblasti státem regulovaných odvětví. Partner Penty Jaroslav Haščák v reakci nařčení odmítl.

Komentátor Sme Peter Schutz minulý týden v článku mimo jiné líčil důvody, které ho vedly k tomu, že redakci předního slovenského listu na rozdíl od již bývalých kolegů neopustil. Značná část redakce Sme podala loni výpověď právě kvůli spolupráci Penty s novým spolumajitelem vydavatelství tohoto deníku a zároveň oznámila založení konkurenčního listu.

"Hořím zvědavostí, jak chce Penta ovlivňovat noviny. Nedokážu se dočkat, až se mi Haščák ozve, abych napsal, respektive nenapsal, to či ono. To, čemu jsem do dneška neporozuměl, je, že proč bych měl já utíkat z prostoru, který miluji, před nějakými hlupáky s moskevskými školami, kteří se živí cizopasením na státě v regulovaných odvětvích, kde by dokázal zbohatnout každý šimpanz, pokud by měl na startovací čáře prominentní bolševiky mezi svými předky," napsal v komentáři Schutz.

Haščák v reakci kritiku komentátora odmítl. "Pane Schutzi, chtěl bych Vás s plnou vážností informovat, že se necítím být šimpanzem, a to nejen proto, že jsem na startovací čáře svého podnikání neměl mezi svými předky a ani příbuznými žádné prominentní bolševiky. Mí rodiče byli učitelé, nepatřili k nomenklaturním kádrům komunistické strany a nebyli agenty Stb (tajné policie - pozn. ČTK)," uvedl Haščák na webu investiční skupiny. Podobně to podle něj platí o jeho společnících.

Finančník rovněž kritizoval komentátora za to, že Pentu označil za cizopasníka na státě. Investiční skupina působí kromě Slovenska také v České republice, Německu a Polsku v řadě odvětví, například v oblasti realit či maloobchodu. Na Slovensku podniká rovněž ve zdravotnictví, a to prostřednictvím zdravotní pojišťovny a zdravotnických zařízení.

Penta kromě svého angažmá ohledně vydavatele listu Sme loni koupila ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Už tehdy slíbila, že nehodlá ohrozit svobodu slova nebo zasahovat do práv novinářů na nezávislou tvorbu.

-čtk-