ČRo Plus může rozšířit pokrytí, souhlasí poslanci

pátek, 13. února 2015, 14:14 Aktuality, Rádio MediaGuru

Sněmovna schválila vládní novelu, která má umožnit Českému rozhlasu rozšíření příjmu jeho stanice mluveného slova Plus na velmi krátkých vlnách. Podle ministerstva kultury by stanici v tomto pásmu mohlo nově naladit až 80 procent obyvatelstva. ČRo Plus bude mít podle předlohy zakázáno vysílat reklamu a teleshopping. Návrh po souhlasu poslanců ještě projedná Senát.

Sněmovna na základě návrhu svého výboru pro média k novele připojila výzvu, aby se součástí chystané další úpravy zákona o Českém rozhlasu stalo ustanovení "o programové specifikaci jednotlivých celoplošných okruhů Českého rozhlasu". V zákoně by také měly být jednoznačně vymezeny nástroje veřejné služby a obsahový rámec jejího naplňování.

ČRo Plus prozatím na velmi krátkých vlnách vysílá pouze v Praze a okolí, a to v dopoledním a odpoledním bloku. Po celý den je pak vysílání této stanice šířeno v digitálních sítích a v pásmu středních vln od 16:00 do 24:00. Náklady na rozšíření, bude rozhlas podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) hradit ze svého.

Rozhlasu má novela dát možnost využít pro stanici Plus vhodné kmitočty, které získá optimalizací vlastní sítě, a rádiové kmitočty pro tento program vyhrazené, "nejvýše však v rozsahu regionálního rozhlasového vysílání". To podle vysílacího zákona odpovídá pokrytí pro méně než 80 procent obyvatelstva. Stávající celoplošné šíření programu na středních vlnách a prostřednictvím jiných digitálních sítí zůstává nedotčeno. Komárkův výbor doporučil podmínky vzniku nové stanice ještě zpřesnit, s čímž Herman souhlasil.

ČRo Plus vznikl předloni sloučením tehdejších samostatných stanic ČRo Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Stanice posluchačům kromě zpravodajství přináší náročnější publicistiku a vzdělávací pořady zejména v oblasti vědy. Český rozhlas v současnosti reprezentuje osm celoplošných stanic, z toho Radiožurnál, Dvojka a Vltava jsou vysílané především analogově v pásmu VKV, dalších pět stanic je šířeno jinou cestou. Vedle toho ČRo vysílá 13 regionálních stanic.

-čtk-