ČT letos investuje do filmové tvorby 130 mil. Kč

čtvrtek, 12. února 2015, 15:10 Aktuality, TV MediaGuru

Investice ve výši 130 mil. korun plánuje do filmové tvorby vložit v letošním roce Česká televize. Loňské investice ČT do filmu měly představovat 115 mil. Kč, řekli ve čtvrtek na setkání s novináři zástupci ČT.

K filmovým premiérám, které ČT pro letošní rok plánuje, patří v oblasti hraných filmů mj. snímek režiséra Jana Prušinovského a scénáristy Jaroslava Žváčka Kobry a užovky. Příběh vypráví o lidech, kteří ze zoufalství vrší chyby, přičemž podléhají vlastním představám o krásném životě. Další novinkou bude film Koza režiséra Ivana Ostrochovského o bývalém boxerovi Peteru Balážovi, přezdívanému Koza nebo Domácí péče scénáristy a režiséra Slávka Horáka o peripetiích života zdravotní sestry. Premiéru bude mít letos také film Gangster KA, který vzniká podle námětu Jaroslava Kmenty. Nabídne příběh mafiána, který zbohatl na miliardových daňových podvodech v obchodu s ropnými produkty. Režisérem filmu je Jan Pachl.

Česká televize zároveň oznámila, že je hlavním koproducentem filmu Den štěstí, který přinese příběh zpěváka Petra Nováka. Toho ve filmu ztvární herec Vojtěch Dyk. Režisérem snímku je Ivan Fíla, producentem Vojtěch Frič ze společnosti first.FRAME. Podle Fíly snímek s rozpočtem kolem 50 milionů korun ukáže bohémský život v době husákovské normalizace, ale připomene i volnost a až dětinskou rozjařenost let 1965 až 1968. Partnerku hlavního hrdiny ztvární Judit Bárdosová.

-mav-, -čtk-