Do Rady ČT se hlásí i Fibingerová nebo Doktor

středa, 25. února 2015, 20:16 Aktuality, TV MediaGuru

Na pět míst v Radě České televize, která se uvolní letos v květnu, občanská sdružení a instituce zatím nominovaly přes 50 kandidátů. Například Český olympijský výbor do sněmovního hlasování vyslal bývalou atletku a někdejší místopředsedkyni Rady ČT Helenu Fibingerovou a dvojnásobného olympijského vítěze v rychlostní kanoistice Martina Doktora. Mezi kandidáty je podle informací ČTK i současný předseda rady Jaroslav Dědič. 

Poslanecká sněmovna přijímala návrhy kandidátů od oprávněných institucí do pondělí 23. února. K úternímu poledni jich do Sněmovny dorazila víc než padesátka. Své kandidáty v tiskové zprávě prozradil Český olympijský výbor, podle kterého v současném složení není nikdo, kdo by se dlouhodobě věnoval sportu a podpoře zdravého životního stylu. "Oba kandidáti jsou respektovanými osobnostmi veřejného života a úspěšnými reprezentanty České republiky. Jsme přesvědčeni, že budou pro odbornost, prestiž i názorovou pestrost Rady ČT velkým přínosem," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval k nominaci Fibingerové a Doktora.

Fibingerová, bývalá atletka a držitelka platného světového rekordu ve vrhu koulí a někdejší místropředsedkyně rady, v současnosti podniká a je sportovní funkcionářkou. Spolupodílí se například na organizaci halového mistrovství Evropy, které se bude konat v březnu v Praze. V posledních letech se o ní psalo mimo jiné v souvislosti se soudním sporem o ochranu osobnosti, který vedla s vydavatelstvím Ringier. Další kandidát Doktor je dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice. V současné době již třetím rokem působí jako sportovní ředitel a šéf olympijské mise Českého olympijského výboru.

Letos na jaře se má obměnit třetina patnáctičlenné rady. Funkční období skončí mimo jiné předsedovi rady Jaroslavu Dědičovi, který bude podle informací ČTK usilovat o další mandát. Ten vyprší také Jiřímu Kratochvílovi, Josefu Pavlatovi, Petru Koutnému a Janu Prokešovi. Naposledy se Rada ČT obměnila loni v březnu, kdy poslanci zvolili šest nových členů.

-čtk-