Parlamentní listy se odvolaly proti pokutě za diskusi

pátek, 20. února 2015, 14:53 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Parlamentní listy se odvolaly proti pokutě, kterou jejímu vydavateli, společnosti Our Media, udělil Městský soud v Praze. Pokutu ve výši 150 tisíc společnost dostala za to, že neodstranila rasistickou diskusi pod dvěma články týkající se aktivisty Jaroslava Suchého.

Odvolání proti verdiktu potvrdil serveru Romea.cz předseda představenstva Our Media Jan Holoubek. Své stanovisko k soudní při zveřejnila společnosti v článku Parlamentních listů, v němž mediální analytik Petr Žantovský argumentuje jednak tím, že internetovým diskusím není třeba přikládat „význam, který nemají“, protože se do nich zapojují lidé, „kterým něco v životě chybí“. Jednak tím, že omezení diskusí by bylo útokem na svobodu diskutujících i svobodu vydavatele.

Proti rozsudku městského soudu se odvolal i Jaroslav Suchý, který trvá na tom, aby mu bylo přiznáno odškodné ve výši 200 tisíc korun, které původně požadoval, nikoliv tedy pět milionů, jak ve svém článku zmínily Parlamentní listy.

V těchto dnech je zodpovědnost za internetové diskuse také předmětem jednání Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Tam se dostal spor estonského vydavatele s místním podnikatelem, který se cítil být uražen diskusí pod článkem. Podle některých odborníků může rozsudek ze Štrasburku zcela změnit dosavadní praxi diskusí na internetových serverech. Vydavatelé možná budou odpovědni už za to, že se urážlivý výrok v diskusi vůbec objeví, nikoli tedy „pouze“ za to, že ho na vyzvání neodstraní.

-kch-