Ústavní soud odmítl stížnost Františka Savova

čtvrtek, 19. února 2015, 07:05 Aktuality, Tisk MediaGuru

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Františka Savova proti zahájení trestního stíhání kvůli údajnému krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK ze soudní databáze. Policie podezírá podnikatele ze stamilionových úniků. Savov je stíhán jako uprchlý, podle dostupných informací se zdržuje v Británii. Na rozhodnutí Ústavního soudu upozornila Česká televize.

Stížnost konkrétně směřovala proti usnesení policie z loňského května a státního zastupitelství z října téhož roku. Savov tvrdil, že v jeho případě nejsou naplněny zákonné podmínky pro vedení trestního řízení proti uprchlému a že celé stíhání je nedůvodné. Ústavní soud ale ověřil, že postup vyšetřovatelů a žalobců nevykazuje žádné protiústavní deficity.

"Napadená rozhodnutí byla vydána na základě zákona a dostatečně uváděla důvody, na nichž byla založena," stojí v usnesení soudce zpravodaje Davida Uhlíře. Ústavní soud připomněl, že zahájení stíhání je prvotní fází trestního řízení, v němž ještě nelze požadovat od policistů absolutní jistotu a detailní popis všech skutečností.

Česká policie po Savovovi pátrala od března, kdy jej obvinila v kauze nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Podle médií bylo v případu daňových úniků za zhruba 780 milionů korun obviněno celkem deset lidí.

Savov obvinění v kauze daňových úniků odmítá a tvrdí, že se v Británii neskrývá. České policejní prezidium loni v říjnu uvedlo, že Savov byl v Británii vypátrán v součinnosti britské a české policie a je tam pod policejním dohledem. K dnešku však stále figuruje v databázi lidí, po kterých pátrá policie.

Savov je mimo jiné vlivným podnikatelem na mediálním trhu. Vlastní vydavatelství Mladá fronta s tituly E15, Euro, Lidé a země a odbornými a dětskými periodiky. Kromě toho je majitelem investičního fondu.

-čtk-