Švédská MTG hledá kupce pro svůj podíl v ruské CTC

středa, 04. března 2015, 17:43 Aktuality, TV MediaGuru

Švédská mediální společnost MTG, která v České republice vlastní televizi Prima a další stanice, hledá kupce pro svůj devětatřicetiprocentní podíl v ruské mediální společnosti CTC Media. Napsal to dnes ruský list Vedomosti. Ruský prezident Vladimir Putin totiž loni podepsal zákon, podle kterého smí zahraniční podniky vlastnit v ruské mediální firmě podíl nejvýše 20 procent.

List se odvolává na dva zdroje blízké společnosti, podle kterých má MTG v úmyslu prodat celý svůj podíl. Švýcarská investiční banka UBS už podle těchto zdrojů kontaktovala případné kupce.

CTC loni v prosinci uvedla, že po schválení nového zákona jmenovala UBS svým finančním poradcem. Daňové záležitosti má podle agentury Reuters na starosti společnost KPMG.

"CTC Media zvažuje v této souvislosti všechny možné struktury, které mohou zahrnovat restrukturalizaci firmy, franšízink a licenční strukturu, reorganizaci kapitálu či prodej," uvedl mluvčí MTG Per Lorenz. "MTG nečiní žádný samostatný proces ve vztahu k našemu podílu v CTC Media," dodal. CTC Media se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Podle listu Vedomosti se MTG snažila najít způsob, jak snížit podíl pod 20 procent nebo rozdělit podnikání CTC, aby vyhověla zákonu. Narazila však na řadu právních problémů, proto se rozhodla investici ukončit.

-čtk-